Yeni Papa’dan Hristiyanlar da Müslümanlar da beklenti içinde
Katolik dünyasının yeni ruhanî lideri Papa ‘dan hem Hristiyan dünyasının hem de Müslümanların beklentileri yüksek. Papa’dan Hristiyan aleminde mezhebler arası diyalog kanallarının açıp aradaki anlaşmazlıkları gidermesi yolunda adım atmasını bekliyor. Diğer yandan 16. Benedikt ile soğuyan Müslümanlarla olan ilişkiyi de tamir etmesi isteniyor.
Fakirlikle mücadele, olabildiğince alçak gönüllü olup insan içinde bir insan olabilme mesajları ile Papalık görevine başlayan 1. Francisco’dan katolik dünyası ve diğer Hristiyan mezheblerin beklentisi bir hayli fazla. Vatikan’dan, Kuzey Amerika kiliseleri çocuk istismarı ile zedelenen kilisenin itibarını yükseltecek reformlar bekliyor. Özellikle din görevlilerinin evlenmesinin önündeki engeli kaldırarak papazların da aile kurmasına Papa’nın yeşil ışık yakması umuluyor. Ancak Francisco’nun böyle köklü bir dini reforma gitmesi düşük ihtimal olarak görülüyor. Zira bu değişiklik Katolik inancında birçok değeri de derinden sarması anlamına geliyor. Yani din adamlarının adanmışlığı, onları normal insanlardan ayıran yaşatma ideali, istenilen reformla ortadan kalmış olacak ki, bu da Vatikan’ın ayrıcalıklı yerini kaybetmesi anlamına geliyor.
Ortadoks ile Protestanlar ise 1.2 milyar nüfusa sahip olan Katoliklerin ruhani liderinden Hristiyan dünyasında var olan görüş ayrılıkların giderecek adımları atması ve yapıcı tutum içinde olmasını arzu ediyor. 1. Francisco da bu beklentilere cevap niteliğinde 956 yıl aradan sonra papalık unvanını resmen alması dolayısıyla Vatikan’da bugün düzenlenecek olan ayine Fener Rum Patriği Bartolomeus’u da davet etti.
Papa’dan bir başka beklenti de Vatikan ile halkı yakınlaştırması. 1. Francisco’nun belki de en başarılı olacağı konu bu. 16. Benedikt ile Vatikan’ın tutucu normları ile hareket etmesi, lüks, gösteriş içinde bu yapının kalmasına müsade etmesi Katoliklerin merkezini sıradan halka kapatmasına yol açmıştı. Yeni Papa ise daha göreve gelir gelmez ilk işinin halkla iyi ilişkiler kurup Vatikan’ı lüks alışkanlıklarından çıkaracağı mesajı oldu.
İSLAM ALEMİ DYALOG KAPILARININ AÇILMASINI BEKLİYOR
İslam aleminin 1. Farancisco’dan beklentileri ise 16. Benedikt’in göreve geldikten sonra Müslümanları renciden eden açıklamarı ile kapanan diyalog kanallarını tekrar açması ve İslamıfobia’ya karşı ortak tavır sergilemesi. El Ezher Üniversitesi de 16. Benedikt’in olumsuz tutumları nedeniyle iki yıl önce Vatikan ile diyaloğu dondurmuştu. Üniversite’ye dinler arası ilişkiler konusunda danışmanlık yapan Mahmud Azab, Katolik Kilisesi’ndeki yönetim değişikliğine olumlu bakıyor. Azab yeni dönemde Vatikan ile ilişkilerin düzelmesini umduklarını belirterek, “Yeni bir politika uygulanmaya başladığında Vatikan ile diyaloğu yeniden başlatacağız” diye konuşuyor.
Amerika’daki Müslüman dernekleri de yeni Papa’dan diyalog beklentisi içinde. Amerikan-İslami İlişkileri Konseyi (CAIR) göreve gelir gelmez Papayı kutlayan mesaj yayınlamış peşinden de ‘‘destekliyor ve işbirliğine açığız’’ mesajını veriyordu. CAIR Direktörü Nihad Awad, ‘‘İnsanlığın faydasına olacak her türlü işbirliğine hazırız yeni Papa ile’’ dedi.
CAIR ayrıca Batı ülkelerinde ciddi sorun haline gelen İslamifobia’ya karşı da Papa’nın tavır almasını istedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment