Yeni internet yasasına CPJ’den tepki: Böyle bir değişikliğin demokratik toplumda yeri yoktur

Yeni internet yasasına CPJ’den tepki: Böyle bir değişikliğin demokratik toplumda yeri yoktur

 Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen ve kamuoyu tarafından ‘internete sansür’ olarak değerlendirilen yeni yasaya bir tepki de Gazetecileri Koruma Cemiyeti’nden (CPJ) geldi.

 

New York merkezli Cemiyet yaptığı açıklamada TBMM’den geçen yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesini istedi. Yasanın hükümete internet üzerinde ‘‘emsali olmayan’’ yetki tanıdığına işaret edilerek, mahkeme kararı olmaksızın yetkililerin istedikleri internet sitesini kapayabileceklerine dikkat çekildi. CPJ, yasa ile internet servis sağlayıcıları tarafından saklanan kullanıcı verilerinin hiçbir prosedürel güvence getirmeden sadece talep üzerine hükümete verilmesini zorunlu hale getirdiğine dikkat çekti.

İnternet yasasına sert tepki veren CPJ’in internetten sorumlu koorinatörü Geoffrey King, ‘‘Böyle bir değişikliğin demokratik toplumda yeri yoktur’’ dedi. Mevcut haliyle bile Türkiye’de internet yasalarının sınırlı özgürlük tanıdığını belirten King, ‘‘Bunun da ötesine giderek Türkiye, uluslararası normlara aykırı davranıyor” dedi.

 

Geoffrey King, “Ayrıca, basın özgürlüğü sıkıntılı olan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine böyle bir yetkinin tanınmış olması inanılır gibi değil’’ şeklinde tepki verdi.

 

CPJ, Türkiye’deki mevcut 5651 sayılı yasaya dayanak olarak binlerce internet sitesinin mahkeme kararı ile kapandığına dikkat çekti. Türkiye’nin Google adlı internet arama motoruna 3 defa içerik kaldırması için müracaat ettiği hatırlatılan açıklamada, Ankara’nın dünya da bu konuda en fazla müracatı olan ülke olduğunu vurguladı. CPJ ayrıca dünya genelinde en fazla gazetecinin Türkiye’de hapse atıldığına da dikkat çekti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.