WikiLeaks’a ABD gizli belgelerini veren askere 35 yıl hapis

WikiLeaks’a ABD gizli belgelerini veren askere 35 yıl hapis

Amerika Birleşik Devletleri’nde tarihin en büyük gizli belge sızıntısını gerçekleştirmekle suçlanan er Bradley Manning davasında mahkeme, kararını açıkladı. Devlete ait 700 binden fazla gizli belgeyi WikiLeaks adlı internet sitesine veren Manning 35 yıla mahkum edildi.

Askeri mahkemede görülen davaya bakan Albay Hakim Denise Lind, 25 yaşındaki Manning’in 10 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye için başvurabileceğine hükmetti. Savcılık makamı, zanlı için 60 yıl hapis istiyordu. Manning, hakkındaki 21 suçlamadan 20’sinde suçlu görülmüştü. Manning’in suçlu görüldüğü davalardan 136 yıl mahkumiyet alabileceği belirtiliyordu.

Maryland eyaletinde bulunan Fort Meade askeri üssünde görülen dava iki buçuk aydır devam ediyordu. Hakim Lind, Manning’in 3 yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak bunun almış olduğu toplam mahkumiyetten düşüleceğini kaydetti.

Manning, Kansas eyaletinde bulunan askeri hapishaneye sevk edilecek.

Kararı eleştiren bazı insan hakları örgütleri, cezayı devletlerin şeffafiyetine karşı alınmış bir karar olarak yorumladı.

Manning, 2010 yılında Bağdat’ta görev yaptığı sırada WikiLeaks adlı internet sitesine ABD’ye ait 700 binden fazla gizli belgeyi sızdırmakla suçlanmıştı. Geçen hafta yaptıklarından dolayı Amerika’dan özür dileyen Manning, amacının kimseye zarar vermek olmadığını söylemişti.

Manning’in verdiği gizli belgeler arasında 2007 yılında bir askeri helikopterden sivillerin üzerine rastgele ateş edildiğini ve onlarca masum insanın öldürüldüğünü gösteren video görüntüleri de bulunuyordu. Bu görüntüler, ABD’nin insan hakları örgütleri tarafından sert bir dille eleştirilmesine neden olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.