Washington Post’dan Angele Merkel ziyaretine sert eleştiri

Washington Post’dan Angele Merkel ziyaretine sert eleştiri

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 1 Kasım seçimlerinden önce Türkiye’yi ziyaret etmesini Avrupa’dan sonra ABD basını da sert bir şekilde eleştirdi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Merkel ziyaretininden sonra “Batılı milletler, yanlış olduğunu bile bile Türkiye Cumhurbaşkanı’na istediğini vermemeli” başlıklı bir baş yazı yayınladı.

Türkiye’nin IŞİD ile savaşması, Suriye rejimi ile anlaşmazlıklar yaşaması, Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesi, ülkenin güneydoğusu ve Irak’ta Kürtlerle yeniden mücadele etmesi gibi sorunlar yaşadığını hatırlatan Washington Post, baş yazısında, Batılı hükümetlerin mülteci akını gibi karışıklığı durdurmak için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çarpıcı fırsatlar sunarak anlaşma yoluna girdiğini ifade etti. Gazete, mülteci akının kesilmesi için AB’nin Türkiye’ye 3 milyar dolar, artı siyasi tavizler teklif ettiğini hatırlattı.

Geçen hafta Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’yi ziyaret ettiğini, Türkiye ile AB üyeliği müzakerelerinde yeni fasılların açılması ve Türk vatandaşların Avrupa seyahatleri için vize sürecinin daha da hızlandırma gibi sözlerin verildiğini belirten Amerikan gazetesi “Taahhütler sadece son seçimlerde meclis çoğunluğunu kaybeden iktidar partisinin yeniden meclis çoğunluğunu kazanmasına yardımcı olur” şeklinde yorumladı.

Baş yazıda “Türkiye’nin güçlü olacak adamına destek vermek hatadır. Erdoğan’ın Türkiye’yi otokratik ve artan pervasız taktiklerle kutuplaştırarak, ülken istikrarsızlığının ana nedeni haline geldiği daha açık hale geliyor” denildi.

Yazıda, “Erdoğan ile iyi ilişkiler kuran Batılı liderlerin seçim sonuçlarına kadar beklemesi akıllıca olurdu. Anketler, onun partisinin, çoğunluğu tekrar kazanamayacağını tahmin ediyor. Karışıklığın artması, özgür ve adaletli bir seçim şansını azaltıyor. Türkiye için en iyi sonuç, merkezci bir koalisyon kurulması ve Erdoğan’ın otokratik hedeflerinden geri çekilmesidir. Türkiye artan iç kutuplaşmayı aşmadan, çoklu krizleri çözemez ya da Batı’nın güvenilir bir ortağı olamaz” ifadeleri kullanıldı.

Yazıda, Erdoğan’ın Haziran seçimlerinde mecliste temsil edilmeyi başaran HDP’ye karşı çirkin bir kampanya başlattığı da gündeme getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.