Washington, eğit-donat programını gözden geçiriyor

Washington, eğit-donat programını gözden geçiriyor

New York Times gazetesi, ilk mezunları El Nusra saldırısına uğrayarak devre dışı kalan ‘eğit-donat’ programının ABD tarafından yeniden gözden geçirildiğini yazdı.

ABD ordusu, başarısızlığın sebepleri olarak savaşçıların sayısının az olmasını, yerel desteklerinin olmayışını ve istihbarat eksikliğini gösterdi.

Suriye’de terör örgütü IŞİD’e karşı savaşmak üzere eğittiği ilk muhalif grubun çatışmaya dahi giremeden devre dışı kalması nedeniyle ABD, eğit-donat programını yeniden masaya yatırdı. ABD ordusu, eğitilen 54 kişilik ilk grubun çoğunluğunun El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra tarafından kaçırılması üzerine başarısızlığa uğrayan programın yetersizliklerinin tespit edilmesi üzerine yoğunlaştı.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, başarısızlığın temel sebepleri olarak eğitilen muhalif savaşçıların sayıca çok az olması, savaşma kapasitelerinin yetersiz oluşu, yerel desteklerinin olmayışı ve kısıtlı istihbarat desteği faktörleri öne çıktı. Henüz detayları netleşmeyen elden geçirilmiş eğit-donat planına göre Washington’un Suriye’ye aynı anda gönderdiği muhalif savaşçı sayısını artırmayı, yerel desteğin temini için bu savaşçıların konuşlandırılacağı bölgeyi değiştirmeyi ve daha iyi istihbarat desteği sağlamayı planladığı kaydedildi.

NYT’ye konuşan Suriyeli muhalif komutanlara göre, eğit-donat programı en başından problemlerle başladı. ABD’ye bildirdikleri savaşçı isimlerinden çok azının programa alındığını öğrenince şok yaşayan muhalif grup liderleri, savaşçıların çoğu Arap olmasına rağmen komutan olarak adı pek duyulmamış Nedim Hasan isimli Türkmen komutanın ilan edilmesiyle de şaşkınlığa uğradı.

Kimi muhalifler, bu kararı Ankara’nın bir dayatması olarak yorumladı. Gazete, programa katılan muhalif askerlere çeşitli silahların kullanılması eğitiminin yanı sıra keskin nişancılık ve ABD hava saldırıları için hedef tayin etme eğitimlerinin verildiğini aktardı.

Fransa da IŞİD hedeflerini vuracak

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Suriye’de IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından yürütülen hava operasyonlarına Fransız uçaklarının da katılacağını açıkladı.

Savunma bakanına bugünden itibaren Suriye üzerinde keşif uçuşlarının yürütülmesi talimatı verdiğini söyleyen Hollande, bunun vurulabilecek IŞİD noktalarının tespitine imkân sağlayacağını kaydetti. Edinilecek istihbarat bilgilerine göre de Fransa’nın Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmaya hazır olduğunu kaydetti. Fransa’nın Suriye’ye kara gücü ise göndermeyeceğini belirten Hollande, buna gerekçe olarak da kara gücünün operasyonu işgalci bir görüntüye büründürmesi ihtimalini gösterdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.