WAN-IFRA’dan Erdoğan’a ‘özgür basın’ mektubu

WAN-IFRA’dan Erdoğan’a ‘özgür basın’ mektubu

Dünyanın en büyük basın meslek örgütü Dünya Gazeteler ve Haber Yayımcıları Birliği’nin (WAN-IFRA) Başkanı Tomas Brunegard, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben kaleme aldığı mektupta “özgür basın” konusunda sert uyarılarda bulundu.

Gazeteci Ahmet Hakan ve Hürriyet Gazetesi’ne yönelik saldırıların, “Türkiye’de özgür basına yönelik saldırıların son halkası olduğu” vurgulanan mektupta, Bugün Gazetesi yazarı Gültekin Avcı’nın tutuklanması ve muhalif televizyonların Tivibu platformundan çıkarılması da eleştirildi.

WAN-IFRA Başkanı, 15 Eylül’de Hürriyet Gazetesi’ne ‘terör propagandası’ yaptığı gerekçesiyle açılan davayı da hatırlattı. 120 ülkeden 36 bini aşkın medya kuruluşunun temsilcisi olarak mektubu kaleme aldığını hatırlatan Brunegard, Erdoğan’dan medyaya yönelik tehditleri durdurma ve tutuklu gazetecileri bırakma çağrısında bulundu.

1 Kasım seçimleri öncesi özgür medyaya ihtiyacın daha da arttığını vurgulayan Brunegard, Erdoğan’dan, partisi ve destekçilerinin ifade özgürlüğüne saygı göstermesi ve gazetecilerin güvenliği için gereken tüm önlemleri almasını talep etti.

Brunegard, Türkiye’de özgür medyayı susturmaya yönelik gelişmelerden ‘derin ve ciddi’ endişe duyduklarını dile getirdi.

1 Kasım’daki seçimler öncesi yaşanan bu olayların hükümet tarafından yürütülen sistematik bir kampanyanın parçası ve basını sindirmeye yönelik olduğu konusunda kaygılandıklarını yazdı.

Brunegard, böyle bir kampanyanın uluslararası pek çok anlaşma ve Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ile garanti altına alınan ifade özgürlüğü hakkını ihlal edeceğini vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.