Wall Street Journal: Türkiye Erdoğan’ı azarladı

Wall Street Journal: Türkiye Erdoğan’ı azarladı

Türkiye’de pazar günü yapılan genel seçimlerim yankıları ABD gazetelerinde geniş bir şekilde yer almaya devam ediyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, seçim sonuçları ile ilgili editöryal bir yazı yayınladı.

“Türkiye, Erdoğan’ı azarladı” başlığı ile yayınlanan yazıda Erdoğan için ‘Osmanlı sultanı’ nitelemesi yapıldı. Yazıda “Bir sonraki Osmanlı padişahı olmayı düşünen o adam, hayal ettiğinden daha zor bir yol bekliyor. Bu büyük haber pazar günkü parlamento seçimlerinden geldi. Seçmenler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AKP’sinin 13 yıllık meclis çoğunluğunu ilk defa reddetti.” denildi.

Seçim sonuçlarını ‘Türk siyaseti için iyi bir haber’ olarak değerlendiren WSJ ” Sayın Erdoğan, 330 koltuk (milletvekili) alarak kendisine daha fazla yetki veren anayasayı değiştirmek için referandum çağrısında bulunmayı umuyordu. Ön sonuçlara göre oyların yüzde 41’ini ve 258 koltuk, yani 276 çoğunluğundan az koltuk kazandığı belirtildi. Bu, Türkiye’nin siyaseti için iyi bir haberdir. Çünkü Sayın Erdoğan’ın sürünerek ilerleyen otoriterliğine seçmen dur diyerek uyarı vermiştir.” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan’ın ‘2003-2014 tarihleri arasında başbakan olarak iş dünyasındaki, medyadaki, askeriyedeki hatta mahkemelerdeki muhaliflerini bezdirdiği belirtilen yazıda, “O cumhurbaşkanlığı daha fazla güç ile dominat edebilseydi, o İslamcı özelliklere sahip Vladimir Putin gibi kurallar koyabilirdi.” denildi.

AKP’ye muhalif olan partiler koalisyon hükümeti kurup kurmayacaklarının belli olmadığını da hatırlatan Amerikan gazetesi, “Bunların arasında ilk kez parlamentoda olmak için yeterli oy kazanmış ekonomide sol eğilimli Kürtlerin HDP’si de var. AKP bir koalisyon hükümeti kurmayı deneyebilir. Bu onun karakteri olmasa da sayın Erdoğan nezaketle yenilgiyi kabul ederek buna yardımcı olabilir. Türk demokrasinin önünde bazı denemeler var ama en azından pazar günkü seçimlerde seçmenler tek adam, tek İslamcı parti kuralını reddetti.” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.