Uzmanlardan seçim güvenliği uyarısı

Uzmanlardan seçim güvenliği uyarısı

2022’de Joe Biden’in 2020 Başkanlık Seçimlerini kazandığına inanmayan yaklaşık üç yüz aday görev için yarıştı. Hepsi kazanamayacak, ancak yarısının ofiste olduğunu hayal etmek bile rahatsız edici bir düşünce.

Seçim uzmanlarına göre, seçim bütünlüğünü korumak için o kadar çok önlem var ki, hiçbir sahtekarlık kanıtı bulamamak güven verici, ancak şaşırtıcı değil.

Brennan Center’da seçim uzmanı olan Derek Tisler, “Seçim yetkililerinin 2020’de pandemi ve rekor katılımla karşı karşıya kaldığı birçok zorluğa rağmen, federal yetkililer ve seçim güvenliği uzmanları bu seçimin tarihteki en güvenli seçim olduğunu ilan etti” dedi. “2022’nin de benzer bir sonuca sahip olacağından eminiz.”

KALİFORNİA DIŞİŞLERİ BAKANI 

Tisler, Kaliforniya Dışişleri Bakanı Shirley Weber ile birlikte bir Ethnic Media Service’nin (EMS) düzenlediği medya brifing toplantısında konuştu. 

Yine de, aksi yöndeki kanıtlara rağmen, Pew Research’ten elde edilen veriler, Cumhuriyetçilerin yalnızca dörtte birinin ara seçimlerde şahsen kullanılan oyların doğru sayılacağını düşünürken, onda dördünün çok veya biraz kendinden emin olduğunu ve postayla yapılan oylamaların başarısız olacağını düşünüyor.

Öte yandan, Demokratlar yüz yüze oyların doğru sayılacağından (%95) ve 2020’den bu yana devamsızlık ve postayla oy kullanma konusunda daha emin hale geldiler. Neredeyse onda dokuzu (%88) çok ya da biraz emin, 2020’de %77 ile karşılaştırıldığında.

Tisler, ülke genelindeki seçim görevlilerinin oy pusulalarını saydığını ve ardından tüm uygun oylar sayılana ve oy toplamına dahil edilene kadar bunları diğer kayıtlarla karşılaştırıp yeniden kontrol ettiğini söyledi.

“Bu süreçler genellikle halka açık olarak gerçekleşir. Kampanyalardan, siyasi partilerden, medyadan ve genel halktan temsilciler, işçilerin yasada belirtildiği gibi her adımı doğru bir şekilde takip etmelerini sağlamak için oyları sayarken ve yeniden sayarken seçim çalışanlarını gözlemleyebilir ve gözlemleyebilir” diyor Tisler.

Süreç zaman alıyor ve sandıklar kapandıktan sonra birinin arka odada oy sandıklarını doldurduğu anlamına gelmiyor. Oyların bir gözetim zinciri vardır. Yolun her adımında her iki taraftan gözlemciler onları izliyor.

Yine de, alternatif gerçekler ve şiddetli çeteler, ABD’de Cumhuriyetçi umutluların kazanırlarsa sonuçları kabul ettikleri yeni bir tür kızgınlık siyaseti yarattı; kaybederlerse, Demokratlar veya seçim yetkilileri tarafından sahtekarlık ve görevi kötüye kullanma iddialarında bulunurlar. Eski Başkan Trump ve destekçilerinin 2020’de iddia ettiği şey buydu.

O zamandan beri, tüm eyaletlerin neredeyse yarısı, oy vermeyi zorlaştıran daha sıkı oylama yasaları çıkardı; özellikle Güney’deki birçok eyalet, azınlık oy gücünü azaltmak için seçim bölgelerini gerrymander etti; bazıları oy pusulalarını temizledi ve Florida ve Virginia gibi diğerleri geçersiz seçmen kayıtlarını kontrol etmek için seçim polisini görevlendirdi.

SEÇİM GÜVENLİĞİNİ TEHDİD ETTİĞİ İDDİASI İLE 8 KİŞİ SUÇLANDI

2021 yazından bu yana, özel bir FBI görev gücü, seçim yetkililerine yönelik 100 güvenilir tehdidi araştırdı ve sekiz kişiyi suçladı. Sadece bir tanesi 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu arada, 2020 seçimlerinden bu yana işten ayrılan uzun zamandır seçim işçilerinin çıkışı oldu.

Brennan Merkezi, agresif anket gözlemcilerinin, yanlış iddiaların ve seçmen gözünü korkutmanın özellikle yüksek olduğu on eyalet için seçmen koruma kılavuzları üretti. Burada bulunurlar: Arizona, Florida, Georgia, Michigan, Nevada, New Hampshire, Kuzey Karolina, Pensilvanya, Teksas ve Wisconsin.

Tisler, federal yetkililerin oylama veya oy sayımına dahil olmadığını kaydetti. “Bu tamamen her eyalet tarafından yönetiliyor” diyor. Federal yetkililer, ihlaller kendilerine bildirilirse seçmenleri yıldırma yasalarını uygulayabilir. “Fakat bunun dışında, federal hükümet seçimlerin olağan yönetimine dahil değil” diyor.

Tisler, 2020 seçimlerinin ardından bazı eyaletlerde nihai sonuçların onaylanmasına yasa dışı bir şekilde itiraz edildiğini söylüyor. Korumalar oradaydı ama işlerini yapmayan aşırı partizan yetkililer tarafından görmezden gelindi.

“Nihai sonuçları tasdik etmek onların yasal yükümlülüğüdür. Sırf sonuca katılmadıkları için sonuçları reddedemezler” diyen Tisler, yarının ara sınavlarında “korkulukların var olduğunu ve yetkililerin ve mahkemelerin adım atmaya ve herkesin yasalara uyduğundan emin olmaya hazır olduğunu” da sözlerine ekledi.

Kaliforniya’nın ilk Siyah Dışişleri Bakanı Weber – onu eyaletin seçim prosedürlerini denetlemekle görevlendirdi – benzer güvenceler verdi.

“Seçimler bazen karmaşık olabiliyor,” diye kabul etti ve süreç basit olsa da sayımı daha güvenli hale getiren ve her oyların sayılmasını sağlayan güvenlik önlemleri olduğunu da sözlerine ekledi.

“Oyunuzun sayılmasını sağlamaya kararlıyım. Zarfa koyduğunuz veya bir kutuya koyduğunuz ya da yerel oy verme yerinde katıldığınız her oy, Kaliforniya’daki her oylamanın dikkate alınmasını sağlamaya kararlıyız” diyor Weber.

Kaliforniya seçmenlerini postayla oy kullanmaları halinde zarfı imzalamaları konusunda uyardı. “Reddedilen veya sayılması daha fazla zaman alan oy pusulaları hakkında birçok tartışmamız var.