Uzmanlar hızlı yayılan BA.2 varyantına karşı uyardı: Güçlendirme aşılarını olun

Uzmanlar hızlı yayılan BA.2 varyantına karşı uyardı: Güçlendirme aşılarını olun

Covid19’un yeni varyantı BA.2’nin ABD’deki covid vakalarının yüzde 72’sini oluşturduğu belirtildi. BA.2’nin New York ve New England bölgesindeki Covid vakalarının ise yarısını oluşturduğu ifade edildi. California’daki vakaların ise yüzde 35’e yakının oluşturuyor. Haftalık bilgilendirme toplantılarına devam eden Ethnic Media Services, bu sefer uzmanları bir araya getirerek yeni varyantın insan hayatını nasıl etkileyeceğini ve buna karşı alınacak tedbirleri masaya yatırdı. 

LATİNLER EN ÇOK ETKİLENEN GRUP OLABİLİR

Uzmanlar, BA.2’nin Omicron ve Delta varyantları ile karşılaştırıldığında aynı öldürücü derecede olduğunu belirtti. Latinlerin ise bu yeni varyanta karşı daha büyük risk altında olduğu kaydedildi. Buna karşı 50 yaşın üzerindekiler için ikinci bir güçlendirici aşı tavsiye edildi. 

Texas A&M Üniversitesi Global Health ve Araştırma Departmanı Baş Virologu, Dr. Ben Neuman, “BA.2 ve Omicron büyük olasılıkla aşısı olmayan veya olmayan kişilerden geldi. Ve bu Afrika’da olmuş olabilecek bir şey… İnsanları aşıladığımızda, varyantları durdurabiliriz.’

“Hong Kong ve Çin, Omicron ve BA.2’den çok kötü etkileniyor. Avrupa’da dalgalanmalar görüyoruz. Aşılarla ilgili endişelerin çoğu, diğer varyantların bazılarına karşı çalışmadıkları yönündeydi…”

Aşıların bağışıklık oluşturması geçici bir durum olduğuna vurgu yapan Dr. Neuman, “Yapılacak tek şey aşı olmak. Çocukların veya herhangi birinin COVID ile başa çıkacak kadar güçlü, ancak bir şekilde aşı altında kırılacak kadar kırılgan bir bağışıklık sistemine sahip olacağı fikri, bilimsel açıdan duyduğum en tuhaf şeylerden biri olmalı.”dedi. 

Bir diğer konuşmacı UC Davis Sağlık Bilimleri Klinik Profesörü Dr. Dali Fan

AŞI OLANLAR DAHA FAZLA KORUNUYOR

Bir diğer konuşmacı UC Davis Sağlık Bilimleri Klinik Profesörü Dr. Dali Fan ise aşı olanların daha fazla korunduğuna vurgu yaparak “Aşılanmamış olanlar en savunmasız. İkinci faktör olarak ikinci ve üçüncü aşılardan ne kadar geç olunursa bu bir güvenlik açığı oluşturuyor. Eğer toplumdaki vakalar fazla olursa herkesin savunmasızlığı daha yüksek olur.”

“İsrail verilerine bakarsanız, mRNA’nin dördüncü aşıları yani ikinci güçlendirilmiş aşıları koruyucu etki oluşturdu. 60 yaş ve üzeri grup için bulaşmanın yüzde 78’lik oranında bir azalma oluşturdu.”şeklinde aşıların önemine dikkat çekti. 

ÇOCUK ENFEKSİYONLARDA AZALMA VAR AMA HERŞEYE HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM

Stanford Çocuk Sağlığı ve Pediatrik Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Manisha Newaskar ise yaptığı konuşmada çocuklarda görülen enfeksiyonlarda azalmanın olduğuna vurgu yaparak “Toplulukta (çocuklarda) hala devam eden bazı enfeksiyonlar var, ancak kesinlikle Ocak-Şubat zaman diliminde gördüğümüz ölçüde değil. Ancak ne olacağı bilinmiyor ve hazırlıklı olmamız gerekiyor.”uyarısında bulundu. 

Başka savunmasız gruplarında olduğunu hatırlatan ve bunların daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Dr. Newaskar ‘Bağışıklığı baskılanmış, kanser kemoterapisi gören veya başka tür hastalıkları olan, obezite veya kontrolsüz astımı olan ve bağışıklık tepkisi oluşturamayan çocuklar… Zamanla, gördük ki bunlar En çok etkilenen hastalar.”dedi. 

Dr. Newaskar “Bugünlerde çocuklar çok temkinli. Hepimizin bu pandemi yoluyla öğrendiğimizi, esnek olmamız gerektiğini öğrendiler. Bu yüzden şu anda maske takmak zorunda olmamalarının harika olduğunu ve maskesiz vakit geçirmenin harika olduğunu anlıyorlar ama aynı zamanda varyantların veya yeni dalgaların gelebileceğini ve bunun değişebileceğini de anlıyorlar.”şeklinde konuştu. 

Covid-19’a Karşı Latin Koalisyon Grubu ortağı ve  Covid-19 Aşı Eğitimi ve Gözaltında Güçlendirme programında gönüllü Dr. Daniel Turner-Lloveras, Latin nüfusunun bu salgından çok etkilendiğini söyledi. 

LATİN NÜFUSU PANDEMİDEN ÇOK ETKİLENDİ

Dr. Lloveras “Latinler Kaliforniya nüfusunun yüzde 40’ını oluşturuyor, ancak yüzde 70’i COVID enfeksiyonu geçirdi ve bunların yüzde 44’ü iyileşti. Buna karşılık, Latin olmayan beyazlar eyalet nüfusunun yüzde 36’sını, teyit edilmiş vakaların yüzde 24’ünü ve COVID ölümlerinin yüzde 34’ünü oluşturdu. Aşılarda da benzer eşitsizlikler var: eyalette Latinlerin yalnızca %64’ü en az bir COVID aşısı aldı, Latin olmayan beyaz popülasyonda yüzde 74.”

ABD Göçmen ve Gümrük Kurumu’nun (ICE) aşı verilerine bakıldığında rakamların tam net olmadığını belirten Dr. Dr. Lloveras “ Ancak bu tesislerin birçoğunun yüzde 30- yüzde 40’a varan bir oranın aşıları reddettiklerini biliyoruz… Neden reddettiklerine baktığımızda, soru soracak kimselerinin olmamasıydı. Bu salgın boyunca, marjinal gruplara baktığınızda en önemli şeylerden biri güvenilir habercilere erişimdir…’’

Dr. Lloveras sözlerini şöyle tamamladı “Test tedavisi ve aşıların federal fonları kesildiğinde, Latinler muhtemelen zaten adaletsiz olan bir durumun geçmişte olduğundan daha da kötüleştiğini görecekler. Özellikle pandeminin son iki yılında günlük faaliyetleri destekleyen tüm belgesiz temel çalışanları göz önünde bulundurduğunuzda, yasal statü hiçbir zaman göçmenleri yardımdan dışlamak için kullanılmamalıdır… Sağlıkta eşitliği ön planda tutan bir sağlık sistemi tasarlamamız gerekiyor.”