Utah’ta idam mangası geri geldi

Utah’ta idam mangası geri geldi

Utah’ta idam mahkûmları zehirli iğne bulunamadığında veya öldürmede yetersiz kaldığında mahkûmlar kurşuna dizme yöntemiyle infaz edilecek.

Utah Valisi Gary Herbert’in imzaladığı yeni kararnameyle, Utah, ABD’de kurşuna dizme yönteminin uygulanacağı tek eyalet oldu.

İdam için kullanılan zehirli ilaçların üretildiği Avrupa ülkeleri idam cezasına karşı çıktığı için ABD’deki eyaletlere zehir satmayı reddederken, Utah çözümü eski yöntemi geri getirmekte buldu.

Utah Oklahoma’nın zehirli iğne ile idama karşı çıkmasının ardından yeni yöntem arayan eyaletlerden biriydi.

Geçen yıl Oklahoma eyaletinde zehirli iğneyle infazı sırasında yeni bir ilaç karışımı kullanılan 38 yaşındaki Clayton Lockett’in işlemin başarısız olması üzerine 40 dakika can çekiştikten sonra kalp krizinden ölmesi, infazlarda kullanılan ilaç karışımlarıyla ilgili tartışma başlatmıştı.

Valinin sözcüsü Marty Carpenter, “Jüri bir zanlının suçlu olduğuna hükmettiğinde ve yargıç idam cezası kararı verdiğinde bizim bu cezayı uygulamaktan başka seçeneğimiz yok. Zehirli iğneyle infaza devam edeceğiz. İdam mangası, gerekli ilaçların bulunamaması durumunda bizim için yedek yöntem olacak” dedi.

Tasarının destekçilerinden Cumhuriyetçi Parti Utah Senatörü Paul Ray, idam mangasının daha insancıl bir infaz yöntemi olduğunu savunmuş, insan hakları dernekleri ise öneriyi “barbarca” olarak nitelemiş ve eyaletin imajına zarar vereceğini ileri sürmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.