Üniversitelerde silah taşıma bir çok eyalette yasal hale geliyor

Üniversitelerde silah taşıma bir çok eyalette yasal hale geliyor

Silah taşıma yasası savunucuları üniversitelerde yaşanan taciz ve silahlı saldırı olaylarına karşı kampüste silah taşımanın yasallaşmasını istiyor. 10 eyalette kampüste silah taşımanın yasallaşması için çalışmalar başlatıldı.

Bayan öğrencilerin silah taşımasının cinsel saldırılar ve tecavüz vakalarını azaltacağını iddia eden ‘silah yasası savunucuları’ ayrıca kampüste silah taşımanın yasallaşmasıyla üniversitelerde yaşanan silahlı saldırında önlenebileceğini savunuyor.

Ülke genelinde an itibariyle 41 eyalette üniversite kampüslerinde silah bulundurmak yasak. Ancak bu yıl 10 eyaletteki meclis üyeleri kampüste silah taşımayı yasal hale getirecek kanun üzerinde çalışıyor. 9 eyalette ise bazı kurallar çerçevesinde serbest.

Florida eyalet milletvekili Dennis K. Baxley geçtiğimiz ay alt kurul görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Eğer silah taşımasını kanunlarınızla engellediğiniz biri tecavüze uğramışsa ve bu yüzden kendini koruyamamışsa, bunun suçlusu sizsiniz.” şeklinde konuşarak yasanın geçmesini sağlamıştı. Nevada eyaleti kurul üyesi Michele Fiore ise yaptığı açıklamada “Güzel genç bir kız kampüste tabancasıyla dolaşırsa, kaç tane erkeğin onu rahatsız edebileceğini merak ediyorum. Eğer bir saldırgan beynine bir kurşun yerse eminimki bu tür cinsel saldırı vakalarının görülme sayısı birden düşecektir.” şeklinde konuştu.

Florida ve Nevada eyaletlerinde kanunlaşan üniversite kampüslerinde silah taşıyabilme yasası şu an Indiana, Montana, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas ve Wyoming eyaletlerinde de görüşülüyor. Bu kanuna karşı çıkanların savundukları görüş ise, alkol kullanımının, sorumsuzluk ve dikkatsizliğin yüksek olduğu bu yaşlarda silah taşındığı takdirde yaralama ve öldürme olaylarının artacağı yönünde. 2011 yılında Ashley Cowie isimli üniversite öğrencisinin arkadaşı tarafından silahını gösterirken silahın dolu olduğunu farketmedigi için yanlışlıkla öldürülmesi gibi örneklerin daha önce çok defa yaşanmış olması bu kanunla ilgili endişeleri gündeme getiriyor. Bu tür cinsel saldırılarla ilgili araştırma yapan uzmanlardan bazıları ise, saldırıların genellikle kişinin yakın bir arkadaşı, tanıdığı biri tarafından olduğunu ve madur kişinin tanıdığı birine silah kullanmayacağı görüşünde.

Florida Deland şehrinde bulunan Stetson Üniversitesi öğrencisi Mariana Prado üniversitelerde silah taşımanın yasal hale getirilmesinin korkunç bir fikir olduğunu çünkü genelde cinsel içerikli saldırıların insanların alkollü olmalarıyla ilgisi olduğunu ve bu durumda da silah taşımanın bir fayda sağlamayacağını düşündüğünü belirtti.

Oklahoma Devlet Üniversitesi’nde cinsel içerikli saldırılarla ilgili bir eğitim programı veren profesör John D. Foubert ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Cinsel saldırılar çoğunlukla yanlış anlaşılıyor. Çünkü bir tecavüz durumu gayri ihtiyari davranışlarla başlıyor ve birden değişip şiddete dönüşüyor bu arada silah kullanmak neredeyse imkansız hale geliyor.” sözlerine yer verdi.

‘Üniversite kampüslerinde silaha hayır’ kampanyasını yürüten Andy Pelosi ise, “Silah lobilerinin cinsel saldırılar konusunu satışlarını arttırabilmek için bir taktik olarak kullandıklarını belirtti.” Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar ise üniversite yoneticelerinin ve hocalarının bu kanunun karşısında olduğunu, kanunu destekleyenlerin ise genellikle öğrenciler olduğunu gösteriyor. Bu kanundan hoşlanmadılarını ifade eden öğrencilerin yüzde 67’si erkek yüzde 86’sı ise bayan.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.