Uluslararası Yazarlar Birliği: Gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır

Uluslararası Yazarlar Birliği: Gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün terör suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin resmi internet sayfasından yazılı basın açıklamasında bulundu.

Açıklamada, “Uluslararası Yazarlar Birliği, gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül’ün, devlet sırrını açığa çıkarma ve casusluk suçlamasıyla İstanbul mahkemesi tarafından tutuklanmasına ilişkin ciddi endişe taşıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Birliğin Cezaevindeki Yazarlar Komitesi Başkanı Salil Tripathi iki gazetecinin tutuklama kararına ilişkin şu şekilde açıklama yaptı;

“PEN, ağır suçlamalara maruz kalan Dündar ve Gül’ün tutukluluk kararını şiddetle kınamaktadır. Bu tamamen Türk halkının ilgisini dağıtmak ve yasal gazetecilik çalışmalarını cezalandırmak amacıyla yapılmış bir girişimdir. Araştırmacı gazetecilik, bir toplumun hükümete ulaşılabilir kıldığı bir araçtır ve gazetecilik özellikle de savaş dönemlerinde çok daha önemli hale gelmektedir. PEN olarak Türk yetkililere Can Dündar ve Erdem Gül’ün derhal serbest bırakılması için sesleniyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci ve yazarların bu şekilde hedef haline getirilmesini engellemekle ve bu tip başka şikayet girişiminde bulunanların geri çekilmesini sağlamakla yükümlüdür.”

Uluslararası Yazarlar Birliği English PEN Direktörü Jo Glanville ise “Can Dündar ve Erdem Gül gazeteci olarak Türk kamuoyunu yakından ilgilendiren ve hayati öneme sahip bir konuyu gündeme getirmiştir. Suriye’de devam eden savaş, Türk halkı için büyük önem taşımaktadır ve hükümet tarafından bölgeye taşınan silahları bilmek en doğal haklarıdır. Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki dava ve tutuklama kararı, araştırmacı gazeteciliğe ve basın özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır. Türk hukuk yetkililerinden, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını ve davalarının düşürülmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.