Uluslararası kuruluşlardan internet sansürüne tepki: “Onaylanan yasa demokrasiye aykırı”

Uluslararası kuruluşlardan internet sansürüne tepki: “Onaylanan yasa demokrasiye aykırı”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onay vermesiyle resmen yürürlüğe giren internet yasası, uluslararası pek çok kuruluştan tepki almaya devam ediyor. Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tow Center Dijital Gazetecilik Bölümü Direktörü Prof. Dr. Emily Bell, yeni internet yasasını antidemokratik olarak nitelerken, bunun demokrasi için kötü bir haber olduğunu ifade etti. İngiliz gazetesi Guardian’da uzun yıllar çalışan ve yöneticilik görevinde bulunmuş olan Bell, interneti sınırlamanın insanların duygu, düşünce ve hareketlerine baskı yapmak anlamına geldiğini belirtti.

 

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede, hapse giren ve baskı altında tutulan gazeteci sayısındaki artışa dikkat çeken Prof. Dr. Bell, “Bence bütün bunların rejimle direk bağlantısı var.” diye konuştu. Today’s Zaman muhabiri Mahir Zeynalov’un Türkiye’den sınır dışı edilmesi konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter aleyhinde kullandığı bir ifadeyi hatırlatarak, “Güç sahibi birinin, ifade özgürlüğünü bir tehdit olarak yayması çok kötü” dedi.

 

Basın özgürlüğü konusunda faaliyet gösteren Free Press kuruluşu İnternet Kampanyası Direktörü Josh Levy ise yeni internet yasasının İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 19. maddesinde yer alan ‘ifade özgürlüğü’ne açık bir müdahale olduğunu ifade etti. Levy, günümüzdeki demokrasinin, özgür ve açık internet olmadan işlevini yerine getirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Merkezi New York’ta bulunan Toplum ve Etnik Medya Merkezi (CCEM) İletişim Direktörü Jehangir Khattak ise yeni yasa ile internet servis sağlayıcılarının hükümetin en büyük ajanı haline gelebileceğini, bu durumda hükümetin siyasi mücadelede yeni araçlar elde edeceğini kaydetti. İfade özgürlüğü ve bağımsız medyanın demokrasinin özü olduğunu vurgulayan Khattak “İfade özgürlüğünü kısıtlayan yasa Türk demokrasisini güçlendirmez.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.