Twitter ve YouTube yasakları, 2014’ün en kötü insan hakları olayı oldu
Freedom House (Özgürlük Evi), Türkiye’de sosyal medya platformu Twitter ve YouTube’un kapatılmasnı 2014’ün en kötü insan hakları olaylarından biri olarak gösterdi. Özgürlük Evi, Türkiye’de demokratik ölçülerle bağdaşmayan yasalar çıktığına dikkat çekti.
Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House (Özgürlük Evi), ‘2014’ün En İyi ve En Kötü İnsan Hakları Olayları’nı açıkladı. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sonrasında Türkiye’de sosyal medya platformu Twitter ve YouTube’un kapatılması 2014’ün en kötü insan hakları olaylarından biri olarak gösterildi.
17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına en ciddi muhalefet sosyal medya aracılığıyla yapılıyordu. Yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili, içlerinde Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında gerçekleşen ses kayıtlarının da bulunduğu videolar Twitter ve YouTube’da paylaşılıyordu. Bu gelişmelerin ardından dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan, Twitter’ın kökünü kazıyacaklarını açıklamış ve geçtiğimiz mart ayında siteye erişim engellenmişti. Bu yasaktan bir hafta sonra ise YouTube kapatılmıştı. Özgürlük Evi, 2014’ün en kötü insan hakları olayları arasında gösterdiği internet yasakları hakkında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çalışma arkadaşları Twitter’ın büyük hayranı değil. Hükümet lideri ve yakın çevresinin yolsuzluklarına ilişkin kayıtların internet sitelerine sızmasının ardından, hükümet bir süreliğine Twitter ve YouTube’un fişini çekti.” yorumunda bulundu. Özgürlük Evi, Türkiye’de demokratik ölçülerle bağdaşmayan yasalar çıktığına dikkat çekerek, “Eylül ayında henüz ‘İnternet Yönetimi Forumu’na ev sahipliği yaptıktan yalnızca birkaç gün sonra Erdoğan, demokratik normlardan uzaklaşan bir dizi başka girişime ek olarak Türkiye’de internete erişimi kısıtlayan yasayı onayladı.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’deki internet yasaklarının haricinde; Meksika’da ceza adaletinin giderek kötüleşmesi, Nijerya’da Boko Haram örgütünün 250 kız öğrenciyi kaçırması, Ortadoğu’daki IŞİD krizi, Mısır’da Genelkurmay Başkanı Sisi’nin devlet başkanlığına seçildikten sonraki uygulamaları, Çin’de Uygurlar başta olmak üzere halka yapılan baskılar ve Ukrayna kriziyle beraber Rus politikasının içte ve dışta sertleşmesi de Özgürlük Evi’nin açıkladığı 2014’ün En Kötü İnsan Hakları Olayları listesinde yer aldı. Özgürlük Evi’nin 2014’ün en iyi insan hakları olayları olarak ise Brezilya’nın internet kullanma özgürlüğünü yasal güvence altına alması, Hong Kong’da gerçekleşen demokrasi hareketi, Endonezya cumhurbaşkanlığı seçimi, Tunus’un yeni anayasası ve seçimleri ile eşcinseller için insan hakları konusundaki artış gösterildi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment