Türkiye’nin Libya büyükelçiliği tahliye ediliyor

Türkiye’nin Libya büyükelçiliği tahliye ediliyor

Libya’da Tuğgeneral Halife Hafter’ın Türk ve Katar vatandaşların ülkeyi 48 saat içerisinde terk etmesi uyarısı üzerine Libya’da bulunan Türk büyükelçiliği Türklerin tahliyesi için çalışmalara başladı.

Eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından Libya’da zor günler yaşanıyor. Tuğgeneral Halife Hafter’e bağlı grupların sözcüsü Albay Muhammed el-Hicazi “Türk ve Katar vatandaşların 48 saat içinde bulundukları yeri terk etmesi gerekiyor” uyarısı yapmıştı. Bunun üzerine Libya’da bulunan Türk büyükelçiliği, Libya’nın doğusunda bulunan 100’e yakın Türk’ün tahliyesi başladı. Albay Muhammed el-Hicazi Türk ve Katarlılar’ın ülkeyi terk etmelerini istemelerinin nedenini “Casusluk yapıyorlar’ diye açıklıyor.

Libya genelinde 5 bine yakın Türk yaşadığığını ifade eden Büyükelçilik yetkilileri The Wall Street Journal Türkiye’ye “Şu an için batıda büyük bir risk yok. Ülkeye girişte vize uygulaması olmadığı için kişi sayısını tam olarak bilemiyoruz. Ancak bizimle bağlantı kuranlar ile ilgili bilgi sahibi olabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluu (DEİK) Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla ise, 25 bin işçinin 2011 yılında Türkiye’ye döndüğünü hatırlatarak “Orada inşaat işi nedeniyle çalışmaya devam etmekte olan 8 kadar Türk çalışan vardı. Onların da dönmesi için dün çalışmalar başlamıştı.” dedi. Takla, “25 bin Türk döndükten sonra Libya’da işler yeniden başlamadı. Türkler 7 milyar dolarlık yenileme ve yeni iş imzası attılar. Ama aldıkları para 158 milyon dolarda kaldı. Bu da işlerin yürümediğini gösteriyor” dedi.

Takla, Kaddafi’nin öldürülmesiyle birlikte önceki işler de eklenince, Türk şirketlerin Libya’dan 1.4 milyar dolarlık alacağı olduğunu ifade etti. Bu alacaklara karşılık ödemelerin büyük ölçüde yapılmadığını ifade eden Takla “Elimizde ‘Ödenecektir’ yazılı kağıtlar var. Ama bu çok da bir anlam ifade etmiyor. Anladık ki sağlıklı bir siyasi yapı oluşmadan önce Libya’da iş yapmak kolay olmayacak” şeklinde konuştu.

Türkler’in en çok faaliyet gösterdiği sektör olan inşaar durmuş gibi gözükse de ihracat ele geçen verilere göre krizden çok fazla etkilenmemiş gibi duruyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre;

2010 yılında 1.9 milyar dolar olan Türkiye’nin Libya’ya olan ihracatı, 2013 yılını 2.7 milyar dolar Libya ile ihracatın düştüğü tek yıl, olayların başladığı 2011 yılı. 2011’de Türkiye’nin Libya’ya ihracatı 747.6 milyon dolara gerilemiş. Libya’ya en fazla ihrac edilen ürün grubunu ise sanayi için ihrac edilen hammaddeler oluşturuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.