“Türkiye’de ‘hokus pokus yargı sistemi’ oluşturuluyor”

“Türkiye’de ‘hokus pokus yargı sistemi’ oluşturuluyor”

AKP tarafından hazırlanan ‘İç Güvenlik Yargı Paketi’ne hukukçuların tepkisi sürüyor.

ABD’nin önemli sivil toplum kuruluşlarından Texas Sivil Haklar Projesi (TCRP) Direktörü Prof. Dr. James C. Harrington, son dönemde çıkarılan baskıcı yasalar nedeniyle Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerini tehlikeye attığını söyledi.

AKP tarafından meclise sunulan tasarının yasalaşması halinde sistemin kötüye kullanılacağının açık olduğunu söyleyen Harrington şunları söyledi: “Ben burada Texas’ta bir tanıdık bir yargıç bulacağım ve New York için bir karar aldıracağım. Sonra California’ya ve Washington’a da aynı kararı aldıracağım. Akıl almıyor. Tamamen saçmalık. Yargı sisteminde normal hakim mahkemeye bakar, itirazları da yüksek kurul değerlendirir. Yüksek kurul daha deneyimlidir. Şimdi adeta hükümet ne istiyorsa onu yaptıracak bir ‘hokus pokus yargı sistemi’ oluşturuluyor. Bağımsız olmayacak, tarafsız olmayacak, adil olmayacak. Utanç verici bir durum.” diye konuştu.

“İTİRAZLARA AYNI MAHKEME TARAFINDAN BAKILACAK OLMASI SAÇMALIK”

Türkiye’de yaşanan hukuki gelişmelerin ülkeyi AB reformları öncesine götürdüğünü belirten Harrington, Gezi Parkı olayları ve yolsuzluk soruşturmalarından sonra hükümetin demokrasiye saygı duymamaya başladığını savundu. Bir mahkemenin kendisine yapılan itirazları kendisinin değerlendirmesinin ‘saçmalık’ olacağını belirten ünlü hukukçu, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) hükümet tarafından ele geçirilmesinin yargıç ve savcıların bağımsızlığını olumsuz etkileceğine dikkat çekti. “Son gelişmeleri üzüntüyle takip ediyorum. Türkiye çok iyi bir istikamette ilerliyordu fakat şu an her fırsatta demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne öfkeyle darbe vuruluyor” diyen Harrington şunları söyledi: “O kadar garip prosedürler icad edilmiş ki hükümet kendine taraftar tek bir hakim bularak bütün ülkeye emirler yağdıracak ve bunlara itiraz edilmesi durumunda da o davaya yine kendisi bakacak. Tamamen saçmalık. Utanç verici bir durum. Yargıçların ve hukuk insanlarının ne olup bittiğini farkedeceğini ümit ediyorum.”.

“TÜRKİYE’DE BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜKLERİNDE GERİ GİDİŞ VAR”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüklerinin kısıtladığı yönünde çok sayıda kararı bulunduğunu hatırlatan Harrington, “Bu gelişmelerden Türkiye zararlı çıkacak. Zaten Batı da hükümetin güçler ayrılığına son vererek tüm kuvvetleri kendi elinde topladığı gözlemleniyor. Bütün bu baskılar diğer ülkeler tarafından takip ediliyor.” diye konuştu.

Kongre’den ve Beyaz Saray’dan yetkililerle geçtiğimiz hafta görüşmelerde bulunduğunu hatırlatan ünlü hukukçu, görüştüğü kimselerin Türkiye’deki sivil haklar ve özgürlükler konusunda derin endişeleri bulunduğunu aktardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.