“Türkiye’de gazetecilerin tutuklanması çok ciddi problem”

“Türkiye’de gazetecilerin tutuklanması çok ciddi problem”

İnsan hakları, demokrasi, şeffaflık ve özgürlükler konusunda Türkiye’nin kötü gidişatı, Freedom House’un yayınladığı 2015 özgürlükler raporunda net olarak bir kez daha ortaya konuldu. Freedom House’un yeni Başkanı Mark P. Lagon, Türkiye’de geçtiğimiz yıl siyasi ve sivil özgürlüklerde büyük geriye gidiş yaşandığını söyledi. Freedom House Araştırma Departmanı Başkan Yardımcısı Arch Puddington ise “Devam eden gidişattan çok kaygı duyuyoruz.” dedi.

Lagon, Türkiye’de geçtiğimiz yıl siyasi ve sivil özgürlüklerde geriye gidişin yaşandığını, bu durumdan derin kaygı duyduklarını kaydetti. Türkiye’nin ifade, basın ve internet özgürlüğü gibi temel problemlerinin olduğunu kaydeden Lagon, AK Parti hükümetinin eylemlerinin kendilerini kaygılandırdığını dile getirdi. Lagon, “Mevcut Türk hükümetinin ortaya koyduğu uygulamalardan endişe duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLERİ TUTUKLAMANIN BAHANESİ OLAMAZ

Lagon, 14 Aralık operasyonundan beri tutuklu bulunan Samanyolu Medya Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında şu yorumu yaptı: “Kıdemli gazetecilerin gözaltına alınmasını bir ülkede basın özgürlüğü konusunda en endişe verici işaret olarak görüyorum. Hangi bahaneler öne sürülürse sürülsün, hükümetin muhalefeti ezme isteğini gazetecileri mahkeme süreci olmadan göz altına aldırarak yapması demokrasi ve insan hakları adına çok ciddi bir problem.”

Özgür basının demokrasiler için hayati önem arz ettiğini kaydeden Lagon, “Demokrasi sadece seçimler üzerine kurulu değildir. Hoşgörüden toplumdaki tüm kesimlerin yararlanması, özgür bir basın için gerekliliktir. Türkiye’nin gidişatından derin kaygı duyuyoruz.” dedi.

PUDDINGTON: GERİYE GİDİŞ 5 YIL ÖNCE BAŞLADI

Freedom House Araştırma Departmanı Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda raporu hazırlayan Arch Puddington, Kürt meselesine yaklaşım ve geçmişte demokrasi adına atılan adımlardan övgüyle bahsetti. AK Parti hükümetinin ilk zamanlarında parlamentoya sunduğu reformların kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

Geriye gidişin ise 5 yıl önce başladığını belirten Puddington, Ergenekon ve Balyoz davalarında gazetecilere yönelik uygulamaları eleştirdi. Puddington, “Özgür basın karşıtı bu kampanyaların şu zamana kadar dahi sürmekte olduğunu görüyoruz. Açıkçası bu, Türk demokrasisindeki düşüşün ana faktörü. Devam eden gidişattan çok kaygı duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

“ERDOĞAN, ‘TÜRKİYE’NİN ÖZGÜR BASINA İHTİYACI YOK’ DİYOR”

Geçtiğimiz kasım ayında 15-20 kişilik basın özgürlüğü savunucusu bir grubun Erdoğan’ı ziyaret ettiğini dile getiren Puddington, grupta yer alan kişilerin Erdoğan’ın basın özgürlüğüne bakışı karşısında büyük şaşkınlık yaşadıklarını ifade etti. Erdoğan’ın grup ile görüşmesinde, “Türkiye’nin özgür basına ihtiyacı yok. Özgür basın olmadan Türkiye daha mutlu.” şeklindeki ifadelerinden şoke olduklarını anlattı. Puddington, “Eğer bu ifadeleri kullanabilen siyasi bir lidere sahipseniz ciddi problemlerinizin olduğunu bilirsiniz.” dedi.

HÜKÜMET, YOLSUZLUKLARI KAPATMAK İSTİYOR

Geçmişte Freedom House olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını desteklediklerini ve Avrupa’yı bu yönde eleştirdiklerini kaydeden Puddington, “Erdoğan’ın politikaları sebebiyle Türkiye’nin demokratik kurumları çok zayıf. Türkiye’nin çok sayıda değişiklik yapması gerekiyor; ancak Erdoğan’ın bunları yapmak istediğinden emin değilim. Zaten kendisini Avrupa’daki liderlerden daha başarılı görüyor.” dedi.

Puddington, son olarak yolsuzluk iddialarına değindi. Hükümetin söz konusu iddiaları bağımsız savcılar tarafından araştırılması gerekirken üstünü kapattığını vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.