“Türkiye ile ABD ilişkilerinde gerginlikler büyümeden çözülmeli”

“Türkiye ile ABD ilişkilerinde gerginlikler büyümeden çözülmeli”

Başken Washington’da faaliyet gösteren düşünce kuruluşu ‘Rethink Institute’ son dönem Türkiye ve ABD ilişkilerini ele alan bir rapor yayınladı. ‘Yeni ABD-Türkiye Ortaklılığı’ başlığını taşıyan rapora göre Türkiye gelecekte NATO’nun en etkili müttefiklerinden biri olabilir ancak bunun yolu ABD ile önümüzdeki dönemde yaşanabilecek gerginliklerin büyümeden çözüme kavuşturulmasından geçiyor.

Türkiye ve ABD arasında uzun yıllardır devam eden sıkı ilişkilerden son dönemde daha derin güvenlik işbirliği noktasına kadar yükseldiğini belirten rapor, gelinen bu noktayı ilişkilerin ‘Altın Dönem’i olarak nitelendiriyor.

Son dönemde yapılan tahminler ABD’nin dış politikada dikkatini kriz yaşayan AB’den, doğuya doğru çevireceği yönünde gerçekleşiyor. Türkiye’nin coğrafi konumu Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu gibi bölgeler arasında köprü vazifesini görmesini sağlıyor. Ülkenin bu özelliği ABD’nin dış politikası için kritik önem taşıyor.

Bunun yanında Türkiye NATO liderliğinde yürütülen görevlere önemli güvenlik katkısı sağladı. Ülkenin hızlı yükselen ekonomisi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve savunma sanayini modernizasyonuna kolaylık sağlıyor. Türkiye önümüzdeki dönemde NATO’nun en etkili ülkelerinden biri ve ABD’nin en önemli müttefiki konumuna yükselebilir.

Geçmiş dönemde bazı Amerikalı uzmanlar AB’yi ve George W. Bush yönetimini Türkiye’nin batıdan uzaklaşması ve Rusya, İran, Suriye ve diğer batı karşıtı rejimlere yaklaşmasına sebep olmasından dolayı suçluyordu.

Yalnız son dönemde görünen o ki Türkiye bölgesinde yaşanan karışıklığa ABD’ye daha çok yakınlaşarak cevap veriyor.  Ancak Türkiye’nin değişken dış politikasını son dönemde tahmin etmek güç oldu. Buda Ankara’nın, Washington ve diğer müttefikleriyle arasında karışıklık yaşamasına sebep oluyor.

Rapora göre Türkiye ile ABD ortaklığının sürdürülebilmesi için kilit nokta, iki ülke arasındaki ileride daha büyük sorunların çıkmasına sebep olabilecek gerginliklerin çözüme kavuşturulmasından geçiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.