Türkiye bu yılda basın özgürlüğünde 154. oldu
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), ‘2014 Basın Özgürlüğü İndeksi’ni açıkladı. İndekse göre Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu sene de 180 ülke arasında 154. sırada yer aldı.
RSF, Türkiye’nin indeksin alt sıralarında yer almasına gerekçe olarak, hükümetin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) doğrultusunda Kürt sorunu bahanesiyle onlarca gazeteciyi hapse atmasını gösterdi.
Raporun basın özgürlüğü konusunda gerileme görülen ülkeler arasında ABD, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Guatemala’ya vurgu yapıldı. Endekste basın hürriyeti konusunda olumlu gelişmelere ev sahipliği yapan Ekvator, Bolivia ve Güney Afrika övgü aldı. Endeksin ilk üç basamağında geçen yıl olduğu gibi bu sene de sırasıyla Finlandiya, Hollanda ve Norveç yer aldı. Listenin ‘kara deliği’ olarak tanımlanan en alt sıradaki üç ülke ise Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre oldu.
Endeksin hazırlanmasında gözönüne alınan kriterleri de açıklayan örgüt, bunları susistimallerin oranı, çoğulculuk, medyanın bağımsızlığı, çevre baskısı ve oto-sansür, şeffaflık ve yasal çerçeve olarak dile getirdi. Rapor hakkında bilgi veren Genel Sekreter Christophe Deloire, “Uluslararası kuruluşların, hükümetlerin topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda yaptığı objektif değerlendirmeler iyi bir hükümetin bunları dikkate alarak kararlarında etkin olmalıdır.” dedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in basın özgürlüğü raporunda ABD’nin 13 basamak gerileyerek 46. sıraya düşmesi dikkat çekti. İngiltere’nin de 3 basamak gerilediği listede bu iki ülkenin olumsuz not almasının sebebi ulusal güvenlik gerekçesiyle kişilerin demokratik haklarının ihlal edilmesi. Raporda, ABD ve İngiltere’nin köstebeklerin (dinlemeyi deşifre eden Edward Snowden) ‘The Guardian’ gazetesine sızdırdığı bilgilerin yayınlanmaması için bu gazeteye baskı yaptığı da vurgulandı.
Örgüt, raporun 180 ülke genelinde bilgi özgürlüğü ihlalleri nazara alınarak hazırlandığını ifade ederken Afrika kıtasında genel ortalamada 1.8 puanlık bir artışa dikkat çekti.
İsrail’in 96, Mısır’ın 159, Çin’in 175, İran’ın 173. sırada yer aldığı listede, geçen yıla oranla en fazla düşüşün Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşadığı görüldü. Orta Afrika Cumhuriyeti, 43 sıra gerileyerek 109. sıraya düştü. En fazla iyileşmenin göründüğü ülkeler ise 25 sıra yükselen Panama (87) ve Ekvator (94) oldu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment