Türk-Amerikan Kurultayı, ABD Kongresi’ndeki resepsiyonla başladı
ABD’deki en büyük Türk sivil toplum çatı kuruluşu Türkî Amerikan Birliği’nin (TAA) bu yıl beşincisini düzenlediği Türk-Amerikan Kurultayı’na ABD Kongresi’nde düzenlenen yoğun katılımlı bir resepsiyonla başlandı. Resepsiyonda, Türkiye’deki son gelişmelerden duydukları kaygıyı dile getiren Amerikalı senatörler, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da imzaya açılan yeni “özgür basına destek” mektubunu imzalamaktan gurur duyduklarını dile getirdi.
TAA Başkanı Dr. Faruk Taban’ın konuşması ile başlayan bu yılki Kurultay’ın açılış galasına 20’ye yakın ABD’li senatör, kongre üyesi ve Türk milletvekilleri katıldı. Programda Türkiye, Türkî Cumhuriyetleri, Afrika gibi geniş coğrafyadan gelen iş adamları, diplomatlar ve ticaret odası başkanları da yer aldı.
Galada konuşan kongre üyeleri ve senatörler, Türk-Amerikan ilişkilerinin hem iki ülke hem de bölgesel ve kürsel düzeyde büyük önem taşıdığını vurguladı. ABD’li politikacılar bir taraftan Türkiye’nin stratejik önemine dikkat çekerken diğer taraftan da Ankara’nın basın özgürlüğü başta olmak üzere demokratik alanda geriye giden adımlarını da eleştirmekten geri kalmadı.
Resepsiyona ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’dan çok sayıda ismin katılması dikkat çekti. Geçtiğimiz yılki resepsiyona iki senatör katılırken bu yıl sekiz Amerikalı Senatör programda hazır bulundu.
Resepsiyonun ilk konuşmacısı Cumhuriyetçi Parti Mississippi Senatörü Roger Wicker, Türkiye’de hukukun üstünlüğüne yönelik kaygılar ve basın özgürlüğü alanındaki kısıtlamalara değindi.
SENATÖRLER: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MEKTUBUNU İMZALAMAKTAN ONUR DUYUYORUZ
ABD Temsilciler Meclisi’nin 88 üyesi, geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanı John Kerry’ye bir mektup göndererek Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü konusundaki kaygılarını dile getirmişti. Washington’da bir süredir ABD Senatosu’nda da benzer bir mektubun imzaya açıldığı konuşuluyordu. Konuşmasında söz konusu yeni mektuba değinen Senatör Wicker, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğüne saygı duymaya davet eden mektubu imzalamaktan onur duyuyorum.” dedi.
Demokrat Parti New Mexico Senatörü Martin Heinrich, TAA Resepsiyon’unda dünya genelinden ekonomi, ticaret ve diplomasi alanlarındaki liderler ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Senato’da imzaya açılan mektuba değinen Heinrich, “Senatör Wicker’ın dediği gibi basın özgürlüğü hakkındaki mektubu imzalamaktan büyük onur duyuyoruz.” ifadesini kullandı.
HÜKÜMETİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMASI BENİ RAHATSIZ EDİYOR
Pennsylvania’nın Cumhuriyetçi Kongre üyesi Charlie Dent, hürriyetlerin korunması için çaba gösterenlerin yanında olduğunun bilinmesini istedi. Türk-Amerikan ilişkilerinde birçok ortak paydaların olduğunu hatırlatan Dent, “Türkiye’deki basın özgürlüğüne yapılan baskılardan dolayı birçok Türk insanının duyduğu rahatsızlığın farkındayım. Türkiye’deki basın özgürlüğüne kısıtlama ve (hükümetin) şeffaflıktan giderek uzaklaşması beni de çok rahatsız ediyor.” diye konuştu.
Demokrat Parti New Jersey Senatörü Bob Menendez, Temsil ettiği New Jersey eyaletinde yaşayan çok sayıda Türk-Amerikalı’nın seçim bölgesinde hayata yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür etti. Menendez, “Bugün burada yapılan konuşmalarda demokrasi ve özgürlüklere vurgu yapıldığını görmekten çok mutlu oldum.” ifadesini kullandı.
DİKTATÖRLÜKLE REFAH ELDE EDİLEMEZ
CHP Bursa Milletvekili Aykan Aydemir de, düzenlenen etkinliğin iki ülke arasındaki güçlü ilişkiyi tasdik ettiğini kaydetti. Ekonomik refahın ancak demokrasi, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü ile elde edilebileceğini dile getiren Aydemir, “Bizlerin burada vurguda bulunduğu, Türkiye’de demokrasi, temel insan hakları, basın özgürlüğü de dahil tüm özgürlüklerin korunması. Burada yeniden söylemek isterim ki, diktatörlükle ekonomik refah ve kaliteli bir yaşam elde edilemez. Bizler okyanusun iki farklı tarafında yer alsak da ilişkilerimiz yalnızca stratejik, güvenlik eksenli değil, bunların yanında evrensel değerler olan demokrasi, insan hakları, özgürlüklerin yayılmasında müşterek olduğuna inanıyorum.” dedi.
SENATÖR KAINE: TÜRKLER ABD’DE GÜÇLÜ STK’LARA SAHİP
Demokrat Parti Virginia Senatörü Tim Kaine ise eyaletlerinde güçlü Türk Amerikan toplumunun yanı sıra güçlü Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşlarına ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Senato’da dış ilişkiler ve askeri hizmetler üzerine faaliyet gösteren komitelerin üyesi olduğunu dile getiren Kaine, ABD Türkiye ilişkilerinde şu sıra gündemde olan konuların IŞİD ve basın özgürlüğü kısıtlamalarına karşı mücadele olduğunu kaydetti. Kaine, Dışişleri Bakanı Kerry’ye hitaben yazılan Türkiye’de yaşanan gelişmelere duyulan kaygıyı ele alan yeni mektubu kendisinin de imzaladığını söyledi. Türkiye’den milletvekillerinin gelmesinden memnuniyet duyduğunu kaydeden Kaine, kendileri ile birebir görüş alışverişinde bulunmak istediğini kaydetti.
Cumhuriyetçi Parti Louisiana Senatörü Bill Cassidy, Türkiye’nin Avrupa, Asya ve ABD için stratejik önemi konusunda çok bilgi edindiğini dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa’nın enerji koridoru olmasının ABD için önemli olduğuna dikkat çeken Cassidy, bu konuda Türk toplum temsilcilerini ortak hareket etmeye davet etti.
TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
Maine eyaleti Bağımsız Senatörü Angus King, Türkiye’ye yaptığı bir seyahat sırasında Gaziantep’i ziyaret etme fırsatı bulduğunu ifade etti. Türkiye’nin Suriyeli mültecilere sahip çıkmasından övgüyle bahseden King, “Kendim ve ülkem adına Suriyeli mülteciler için yaptıklarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu büyük bir insani çalışma. Kolay olmadığını biliyorum.” dedi. King, Kurultaya katılmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen işadamlarını ABD’ye yatırım yapmaya davet etti.
Resepsiyonda ayrıca Kongre üyeleri Joyce Beatty, Jim Himes, Mike Honda, Breanda Lawrence ve Pete Olsen de birer konuşma yaptı. Kongre üyeleri Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment