Trump’ın asker çekme talimatından NATO’nun haberi yok

Trump’ın asker çekme talimatından NATO’nun haberi yok

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Amerikan ordusuna mensup 9 bin 500 askerin Almanya’dan çekilmesi için verdiği talimat konusunda Alman hükûmeti ve NATO’nun bilgilendirilmediği öğrenildi.

Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Washington’dan bu konuda resmi bir bilgilendirmenin federal hükûmete iletilmediğini, resmi başvuru olmadıkça medya haberlerine dayanarak spekülasyon yapmayacağını söyledi. Kramp-Karrenbauer, “Gerçek şu ki Almanya’daki ABD birlikleri tüm NATO ittifakının güvenliğine ve Amerikan güvenliğine hizmet ediyor” dedi.

NATO YETKİLİLERİ TALİMATI MEDYADAN ÖĞRENDİ 

NATO’nun da ABD Başkanı Trump’ın bu planından haberdar olmadığı belirtildi. Brüksel’deki NATO Merkezi’nden bu konuda resmi bir yorum yapılmasa da dışarı sızan haberlere göre, NATO yetkilileri Trump’ın planını medyada yer alan haberlerden öğrendi.

ABD’nin, Almanya’da kalıcı olarak bulunan 34 bin 500 Amerikan askerinden 9 bin 500’ünü geri çekeceği hafta sonu yapılan haberlerde ileri sürüldü. Reuters haber ajansının üst düzey bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı habere göre ABD Başkanı Donald Trump, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a asker çekme talimatını verdi. İsmi açıklanmayan üst düzey ABD’li yetkili, çekilecek 9 bin 500 askerin bir kısmının Polonya ve diğer müttefik ülkelere konuşlandırılacağını, bazılarının ise ABD’ye geri döneceğini kaydetti.

“Wall Street Journal” (WSJ) gazetesi de daha öncesinde hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde, Almanya’da konuşlu 9 bin 500 Amerikan askerinin geri çekileceğini, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’ın kısa süre önce bu yönde bir genelge imzaladığını bildirmişti.