TAA kurultayı Amerikalı senatör ve milletvekillerini bir araya getirdi

TAA kurultayı Amerikalı senatör ve milletvekillerini bir araya getirdi

Türki Amerikan Birliği’nin (TAA) yıllık olağan kurultayı, görkemli bir kapanış yemeğiyle sona erdi. ABD’nin en büyük Türk çatı kuruluşu TAA tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen kurultaya toplam 43 milletvekili ve senatör katıldı. Başkent Washington’un en prestijli oteli The Willard InterContinental’de sabah kahvaltısıyla başlayan kurultay, Orta Asya’da enerji güvenliği, Türk demokrasinin sıkıntıları ve Yeni İpek Yolu’na ilk adım konulu panellere ev sahipliği yaptı.

Gecede bir konuşma yapan Maryland eyaleti Dışişleri Bakanı John P. McDonough, Türki Amerikalıların yerel yönetcilerle kurduğu birebir ilişkilerin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek “Uluslararası ilişkilerdeki gerilimin ne düzeyde olduğu çok önemli değil. Yerel bazda vali ve belediye başkanlarıyla kurulan irtibat, her zaman ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunur. İlişkilerini yerel seviyede geliştirmeye çalışan TAA’yi tebrik ederim.” diye konuştu.

Amerikan Valililer Birliği’yle birlikte Nisan ayı sonunda Türkiye’ye gideceklerini söyleyen McDonough, Maryland eyaletinin ‘kardeş şehri’ Kocaeli’yle ilişkilerini daha da ilerletmek istediklerini belirtti. Maryland adına galaya katılmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı, özellikle Türkler ve Türk dernekleriyle ilişkilerini zenginleştirmek istediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı McDonough, ‘farklı ülke ve kültürlerin temsilcilerini başarıyla bir araya getirdiği için’ TAA Başkanı Dr. Faruk Taban’a Maryland eyaleti adına bir ‘Takdir Belegesi’ sundu.

 

New York Senatörü Kirsten Gillibrand, New York eyaletinin büyük bir Türk nüfusuna sahip olduğunu belirten Gillibrand, Türk-Amerikalıların dostluğunun kendisi ciddi manada önem taşıdığını söyledi. Gillibrand, geçtiğimiz yıl İstanbul’u ziyaret etme fırsatını bulduğunu belirterek şunları söyledi: “İstanbul iki kıtayı bir araya getiren harika bir şehir. Bu ziyaret kafamda Türkiye’yle Amerika arasındaki ortaklığın önemini pekiştirdi.” dedi. Gillibrand ayrıca Ortadoğu sorununa değinerek, “Ortadoğu’daki karmaşayı görünce Türkiye’nin özgürlük ve şeffaflık için bir önder olacağını umut ediyorum. Amerika böyle bir vizyondan doğmuştu ve Başkan Obama’nın ilk ziyaret ettiği ülkenin Türkiye olmasının da sebebi buydu.” dedi.

 

Türkiye’deki son dönemde gündemi meşgul eden tartışmalara değinen Texas Milletvekili Pete Olson şunları söyledi: “Biliyorum ki buradaki insanlar deniz aşırı bir ülkede yaşanan problemlerden dolayı haksız yere itham ediliyor. Onlara şu sözü hatırlatmak isterim: “Eğer insanlar sizin için haksız yere kötü şeyler söylemiyorsa bilin ki yanlış yoldasınız”. 

Florida Milletvekili Debbie Wasserman Shultz konuşmasında Türkiye’de yaşanan olaylara değinerek “Çoğumuzun ifade özgürlüğüyle alakalı endişeleri olduğunu biliyorum. Açıkça görülüyor ki Türkiye tıpkı diğer demokrasilerde olduğu gibi sıkıntılı bir dönemden geçiyor.” dedi.

New Jersey Milletvekili Bill Pascrell ise Türk toplumunun yoğun nüfusa sahip olduğu Paterson şehrinden geldiğini belirterek Türkiye’yle ilgili düşüncelerini “Gazetelerden Türkiye’de neler olduğunu okuyoruz. Ben Türkiye’nin son 20 yılda olduğu gibi güçlü ve gelişen bir ülke olarak kalması için dua ediyorum.Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Balkanlar’da merkez güç oldu. Biz demokratik prensiplere inanan, her erkek ve kadının eşit doğduğuna inanan canlı ve güçlü bir Türkiye istiyoruz.” sözleriyle ifade etti.

New York Milletvekili Grace Mang Türk misafirperverliğinin her zaman olduğu gibi bugün de eşsiz olduğunu söyleyerek, Orta Asya ve Amerika’nın bir çok ortak değere sahip olduğunu ve bu yüzden ilişkilerin de çok önemli olduğunu vurguladı. 

Georgia Milletvekili Doug Collins, Türkiye’de demokrasinin ve reformların devam etmesini umud ettiğini belirtti.

 

Pennsylvania Milletvekili Mike Doyle Türkiye ile ilgili düşüncelerini “Gerçek demokrasiler ve gerçek ülkeler ifade özgürlüğü olmadan var olamaz ve insanlar özgürce yaşayamaz.” sözleriyle aktardı. 

TAA Başkanı Faruk Taban, yaptığı açılış konuşmasında kurultaylar vesilesiyle Orta Asya, Kafkaslar, Türkiye ve ABD arasında kurulan dostluk ve ortaklık ilişkisinden herkesin mutlu olduğunu düşündüğünü dile getirdi. 

 

TAA olarak bölgesel anlamda da ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Taban, “Kongre üyeleri Türkiye, Orta Asya ülkeleri ve ABD ile dostluğa verdikleri önemi göstermek için burada” diye konuştu. 

Bu zamana kadar 45 eyalet meclisinde resepsiyon gerçekleştirdiklerine vurgulayan Taban, “Bu yıl sonuna kadar 3 eyalet meclisinde daha resepsiyonumuz olacak.” dedi.

 

Programa ABD’nin dört bir yanında faaliyet gösteren Türk dernek temsilcilerinin yanında çok sayıda işadamı ve akademisyen de katıldı. Bağımsız milletvekili Hakan Şükür’le CHP milletvekilleri Engin Özkoç, Sedef Küçük ve Müslüm Sarı da programın konukları arasında yer aldı. 

 

Gecede konuşan diğer milletvekilleri şunları söyledi:

 

Florida Milletvekili Alan Grayson: Türkiye Ortadoğu’nun en zorlu komşularının bulunduğu bir bölgede yer alıyor. Size ve Türkiye halkına Suriye’den gelen mültecilerilere kapınızı açtığınız için teşekkür ederim. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki müzakerelere katkısından dolayı teşekkür etti. ABD’ye Irak savaşında yapmış olduğunuz yardımlardan dolayı teşekkür ederim.

 

California Milletvekili Maxine Waters : Bu dünyayı nasıl daha iyi bir yer haline getirmemizi konuşmak adına bize bir fırsat veren bir etkinlik. California’daki Türk arkadaşlarımdan çok memnunum. Burada kurultayınıza katılan çok sayıda kongre üyesi var. Bugün veya yarın ABD Kongresinde iş adamlarınızı misafir edeceğiz. Bu kulağa hoş gelen bir gelişme. Çünkü ABD Kongresinden hizmet eden seçilmiş kişiler bir araya gelmemizin, birlikte çalışmamızın ve gelişmeye ve ticarete odaklanmamızın önemini anladı. Gelecekte de siz Türk toplumu ile çalışmayı arzu ediyoruz. Sizinle birliğimiz her geçen gün artıyor. Yatırımlara ve gelişime devam edeceğiz.


Illinois Milletvekili Danny K. Davis:
Chicago’da Türk toplumu ile çok iyi ilişkilerinin olduğunu ifade etti. Chicago’nun misafirperver bir eyalet olduğunu ifade eden Davis, Türkleri Chicago’yu ziyaret etmeye davet etti.

California Milletvekili Dana Rohrabacher : ABD olarak dünyadaki tüm Türkleri sevdiğimiz bilmenizi istiyorum. Türk insanı geçmişte dünyayı tehdit eden komunizm ile mücadelede bizim yanımızda yer aldı. Bundan dolayı size minnettarız. Türk insanı dünya insanları arasında birliği sağlamaya yardımcı oldu. Bunun için de size teşekkür ediyorum. Türkiye ve Türk insanı dünya tarihinde pozitif rol oynadı.

 

 

Alabama Milletvekili Robert Aderholt : Burada bir kez daha siz Türk dostlarımla birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye iki ziyaret yaptım. Türkiye’nin güzel yerlere ve güzel insanlara sahip olan harika bir ülke olduğunu söyledi. Buradaki etkinlik sizin ABD Kongresi’nde ne kadar çok dostunuz olduğunu gösteriyor.

 

Kongre’de varlığınız ciddi şekilde hissediliyor. Büyük bir siyasi desteğiniz var. Her ne yapıyorsanız bundan sonra da yapmaya devam edin. Doğru şeyler yapıyorsunuz.

Alaska Milletvekili Donald Young :Geceye katılmaktan büyük memnuniyet duydum.Türk yemeklerini ve Türk insanının misafirperverliğini beğeniyorum.

 

Sizi iki sebepten dolayı Alaska’ya davet ediyorum. Birincisi Türk insanını ilk kez Kore’de gördüm. Tanıdığım en iyi savaşçılardı. İkincisi ise Siz ABD’ye yatırım yapmak istiyorsunuz.Bende sizin paranızı istiyorum.

 

New Jersey Milletvekili Leonard Lance : Türkiye’de ve Azerbaycan bulundum. Sizi temine ederim ilişkilerimiz çok sağlam ve bunu sürdüreceğiz. İnsanlar özgürlüğü sever ve halklarımızın özgür yaşamaya devam etmesi için birlikte çalışacağız. Sizi ulusumuzun başkentine hoşgeldiniz diyorum. Ben de sizin başkentlerinizde bulunmaktan onur duydum.

 

New York Milletvekili Gregory Meeks : Burada temsil edilen 6 ülkenin de ABD için çok önemli olduğunu bilmenizi isterim. Sizin harika dost ve müttefik olduğunuzu biliyoruz. Buradaki diasporalarla birlikte çalışarak yaptıklarınızdan dolayı size teşekkür ederim. Tarihinizi, kültürünüzü ve yemeklerinizi getirerek Amerika’yı daha güzel bir ülke yaptınız. Size katkılarınızdan dolayı minnettarız.

Kongre’deki birçok arkadaşım bu akşam burada bizimle birlikte. Bu kadar çok sayıda her yere gitmiyoruz. Burada gördüğünüz gibi demokrat ve cumhuriyetçiler olarak bu kadar sayıda birlikte bulunmuyoruz. Sizi bizi bir araya getirdiniz. Bizde daha iyi bir gelecek için bir arada duracağız.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.