Stephen Kinzer: Erdoğan’lı Türkiye, cehennemden gelen müttefiğe dönüştü

Stephen Kinzer: Erdoğan’lı Türkiye, cehennemden gelen müttefiğe dönüştü

Amerikalı ünlü gazeteci ve yazar Stephen Kinzer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014’te Türkiye’nin stratejik gücünü önemli ölçüde harcadığını yazdı. Ortadoğu ve Türkiye uzmanlığıyla da bilinen Kinzer, Erdoğan için “hırslı bir diktatör” nitelemesini kullanırken, Türkiye’nin son dönemde “cehennemden gelen müttefiğe” dönüştüğünü savundu.

New York Times gazetesinin eski Türkiye şefi Stephen Kinzer, Boston Globe gazetesinde yayınlanan makalesinde “Hırslı diktatör, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014’te ülkesinin stratejik gücünü önemli ölçüde harcadı.” ifadelerini kullandı.

Makalede modern çağda küresel liderliğin nasıl olması gerektiğini irdeleyen Kinzer, Erdoğan’ı politik cinnet getirmekle de itham etti. “Erdoğan, Türkiye’nin Mısır, İsrail ve Suriye’yle dikkatlice inşa edilmiş ilişkilerini mahvederek ülkesini zayıflattı ve Ortadoğu’nun istikrarsızlaşmasına sebep oldu.” diyen Kinzer, “bir dönemin hünerli bir modernleşmecisi” olarak nitelediği cumhurbaşkanıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan, şimdi bin odalı sarayında AB’yi kınıyor, gazetecilerin tutuklanmasını emrediyor ve kısa etek ve doğum kontrolüne karşı atıp tutuyor. Güçlü liderler bu tip bir politik cinnete alçalabilirler.”

Türkiye uzmanı Kinzer, “dünyaya gönderilmiş mucizevi müttefik Türkiye’nin daha sonraki dönüşümünü” ise şu cümlelerle anlattı: “Daha düne kadar Türkiye, geniş bir kesim tarafından dünyaya gönderilmiş bir mucize, kapitalizm ve demokrasinin İslam’la birlikte yaşayabildiğinin canlı örneği olarak görülüyordu. Başdöndürücü bir hızla, cehennemden gelen bir müttefik oldu.”

GELECEĞİN LİDERLİK TİPİNE İKİ ÖRNEK, ŞİLİ VE ENDONEZYA’DAN

Yazısında İngiliz, Alman ve Amerikalı liderler Churchill, Bismarck ve Roosevelt’i ele alan Kinzer, günümüzde en çok hayranlık duyulan liderlerin ihtişamlı sözler sarf etmek yerine bir şeyleri başarmaya çalıştığına dikkat çekti. Kinzer şu ifadeleri kullandı: “Bugünün en çok hayranlık duyulan ulusal liderleri, bir şeyleri başarmaya çalışıyor; ihtişamlı sözler söylemeyi değil…”

Kinzer’e göre, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo gelecek vadeden liderlerden: “En başarılılardan birisi, ümit vadeden ikinci dönemine başlamış, uslanmış; ama yürekli idealist, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet. 2014’te göreve başlayan diğer bir Devlet Başkanı, merak uyandırıcı bir biçimde mütevazi, eski mobilya satıcısı Joko Widodo, ülkesini yozlaşmış askeri zihniyetin gölgesinden çıkarmaya çalışacak. Bu iki başkan, önümüzdeki başarılı küresel liderlik sitilini bünyelerinde bulunduruyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.