Sosyal medyacılar da Oscar’da

Sosyal medyacılar da Oscar’da

İlk kez 1929’da verilmeye başlanan ve bu yıl 87’ncisi düzenlenen Oscar Ödülleri, bugün Hollywood’daki Dolby Tiyatrosu’nda sahiplerini buluyor.

Yaklaşık 225 ülke ve bölgeden canlı yayımlanacak ödül töreninin sunuculuğunu, daha önce Emmy ve Tony ödül törenlerini de sunan Neil Patrick Harris yapacak. Törenin yapımcılığını ise Neil Meron ve Craig Zadan üstlendi.

AMPAS’tan yapılan açıklamada Oscar ödülleri haftasına ilk defa  “Neler Olabileceğini Hayal Edin” kampanyası çerçevesinde “dünyanın en yetenekli sosyal medya sanatçılarının” da davet edildiği belirtildi. Ödüller, AMPAS’ın 6 binden fazla üyesinin oylarıyla belirleniyor.

“Selma” filminde Martin Luther King’i oynayan David Oyelowo’nun Oscar ödülüne aday gösterilmemesi, tepkilere neden olurken ödülleri dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin üyelerinin yüzde 94’ünün beyazlardan oluşması tepkilerin ırkçılık üzerine yoğunlaşmasına yol açtı.

Merkezi Harlem’de bulunan Ulusal Eylem Ağı’nın (NAN) Kurucusu ve Başkanı Al Sharpton, tepkisini “Bu, kabul edilemez” diyerek dile getirdi.

KISA OSCAR TARİHÇESİ

Şimdiye kadar üç film 11 dalda ödül alarak en çok ödül kazanan film oldu. Bu filmler, 1952’de aday gösterildiği 12 daldan 11’inde ödül kazanan “Ben-Hur”, 1997’de 14 dalda aday gösterilen ve 11 dalda ödüle layık görülen “Titanic” ve 2003’te aday gösterildiği 11 dalda ödül alan “The Lord Of The Rings: The Return Of The King” olarak sıralanıyor. Şimdiye kadar Jack Nicholson (12), Meryl Streep (19) en çok aday gösterilen oyuncular oldu.

Katharine Hepburn, dört kez Oscar’a layık görüldü. Oscar kazanan ilk siyahi oyuncu, Hattie McDaniel oldu.

“Kuzuların Sessizliği”, 1991’de En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk ve tek gerilim filmi olurken 1991’de “Güzel ile Çirkin” En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ilk animasyon filmi olarak Oscar tarihine geçti. “The Hurt Locker” filmiyle En İyi Yönetmen Oscar’ına layık görülen Kathryn Bigelow, Oscar ödüllü ilk ve tek kadın yönetmen olarak tanınıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.