Reza Zarrab’ın kefalet başvurusu reddedildi

Reza Zarrab’ın kefalet başvurusu reddedildi

New York’ta tutuklu bulunan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab’ın (33) yaptığı kefalet başvurusu reddedildi. Zarrab tutuklu yargılanacak.

Karar öncesinde kendisine sunulan tüm belgeleri incelediğini söyleyen New York Güney Bölge Hakimi Richard Berman, Zarrab’ın yurt dışına kaçış riski ve bir sonraki duruşmada hazır bulunmasını sağlayacak koşulların oluşmadığı gerekçesiyle kefalet talebini reddettiğini açıkladı.

Gerekçeli kararında başsavcılık makamının şu ana kadarki iddialarını ve avukat Benjamin Brafman’ın bu iddialara verdiği cevapları özetleyen New York Bölge hakimi, tahliye talebi için sunulan şartların ikna edici olmadığını söyledi.

SERVETİ VE SİYASİLERLE İLİŞKİLERİ EV HAPSİNE ENGEL OLDU

Berman, Zarrab’ın ABD’de kalmasını gerektirecek bir bağı bulunmaması, geniş maddi imkanları, sık sık gerçekleştirdiği yurt dışı seyahatleri ve ABD ile iade anlaşması bulunmayan ya da kaçması halinde iade ihtimalinin düşük olduğu ülkelerle güçlü bağlantıları nedeniyle kefalet talebinin reddedildiğini söyledi.

İran ambargosunu delmenin ABD aleyhine bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu vurgulayan Berman, Zarrab’ın salıverilmesi halinde iş ortaklarıyla kuracağı iletişimin bu tehdidi daha da büyüteceğini kaydetti.

“İSNAT EDİLEN SUÇLAR GÜÇLÜ”

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın ofisi tarafından mahkemeye sunulan delillerin ‘güçlü’ olduğunu belirten federal hakim, “Zarrab için isnat edilen suçlar gayet ciddi ve suçlu bulunursa uzun süre hapis cezası alabilir”dedi.

Hakim Berman, açıklamasında ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adam Szubin’in “İran dünyadaki terörü destekleyen ve Orta Doğu’yu istikrarsızlaştırmada önemli rol oynayan bir ülkedir” ifadelerine de yer vererek ABD’nin İran’a olan yaptırımlarını ‘ciddiye’ aldıklarını kaydetti. Brafman, Zarrab’ın şiddet içeren olaylara girmediğini bu nedenle tutuksuz yargılanabileceğini savunmuştu.

“İYİ DERECEDE İNGİLİZCE VE FARSÇA BİLİYOR”

Hakim Berman, şu an için yalnızca kefalet talebini ve bununla ilgili delilleri değerlendirdiklerini belirtti.

Yayınlanan gerekçeli kararda, savcılığın mahkemeye sunduğu 17 Aralık fezlekesinin de dikkate alındığı görüldü. Berman, açıklamasında savcılığın, ‘Zarrab’ın 17 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında gücünü kullanarak hapis cezasından kurtulduğu’ iddialarına da yer verdi.

Benjamin Brafman’ın müvekkilinin İngilizce ve Farsça bilmediği yönündeki iddiaları da yetersiz bulundu. Hakim, Zarrab’ın uluslararası finans ve iş takiplerini (para transferleri) yapacak kadar iyi derecede Farsça ve İngilizce bildiğini belirtti. 

ÖZEL ŞİRKET ZARRAB’IN KAÇMASINI ENGELLEYEMEZ

Zarrab’ın avukatları tarafından teklif edilen ‘silahlı özel güvenlik görevlileri’ önerisinde ciddi boşluklar bulunduğunu ifade eden hakim Berman, bu teklifin tutuklu iş adamının bir sonraki mahkemeye katılımını garanti edemeyeceğini söyledi. Başsavcılığın, Zarrab’ı ev hapsinde tutacak özel güvenlik görevlileri ile onların ücretini ödeyecek ‘tutuklu’ arasında bir çıkar ilişkisi olacağını öne sürdüğünü hatırlatan Berman, bu kaygının ikna edici olduğunu belirtti.

Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman’ın “Mahkeme isterse özel güvenlik görevlileri silah kullanma hakkına sahip olacak” sözlerine de atıf yapan New York Bölge hakimi, bu durumun toplum için tehlike oluşturacağı endişesine katıldığını ifade etti. Berman, özel güvenlik şirketi elemanlarının Zarrab’ın kaçması durumunda yapacağı müdahelenin limitli olacağını ve bu nedenle ABD güvenlik kuvvetlerinin yerini alamayacaklarını söyledi.

“SİLAHLI GÖREVLİLER KORUYACAKSA, CEZAEVİ DAHA DOĞRU TERCİH”

Özel güvenlik şirketi elemanlarının, Zarrab’ın kaçması durumunda ne oranda güç kullanacağını konusunda kendisine sorarak hareket edeceklerini hatırlatan Berman, “Mahkemenin her seferinde Zarrab’ın nasıl korunması gerektiğine müdahele etmek durumunda kalacak olması uygun değil” dedi.

Berman, avukatın, ‘Zarrab için ev hapsi oluşturduklarını ve silahlı görevliler tarafından korunacağı’ savunmasına ithafen ‘Madem Zarrab silahlı kişiler tarafından korunacak neden cezaevinde tutulmuyor’ diye sordu. Berman, hali hazırda hapishanedeki görevlililerin tutukluların korunması görevini yerine getirdiğini ve işlerini iyi bildikleri ifade etti.

“ZENGİN SUÇLULARA EV HAPSİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI”

Berman gerekçeli kararında eski New York Doğu Bölge Hakimi Eugene H. Nickerson’ın başka bir davadaki “Devlet tarafından eğitilmeyen ve devlete karşı sorumlu olmayan güvenlik görevlilerinin suçluları koruması en temel gözaltı prensiplerine aykırıdır” sözlerine yer verdi.

Berman ayrıca, zengin suçluların geniş imkanlarını kullanarak kendi özel hapishanelerinde tutulmalarının eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu vurguladı. New York Bölge Hakimi, gerekçeli kararında eski Yüksek Mahkeme Başkanı Earl Warren’ın şu ifadelerine yer verdi: “Bir ülkedeki medeniyet seviyesi geniş oranda o ülkedeki kanunların uygulanma şekliyle ölçülür. Eğer o metodlar, ırk, zenginlik ya da fakirlik nedeniyle keyfi bir eşitsizliğe neden oluyorsa, bu eşitsizliğe maruz kalanlarla birlikte bütün bir toplum da bunun acısını çeker.”

Brafman, Zarrab’ın 50 milyon dolar tahvil, 10 milyon dolar nakit karşılığında kefaletle serbest bırakılmasını talep etmişti.

Reza Zarrab, 19 Mart’ta kızı ve eşi Ebru Gündeş ile geldiği Miami’de gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Zarrab “İran’a yönelik yaptırımlara uymayarak ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı yapmak ve karapara aklamak”la suçlanıyor.

Savcı Preet Bharara tarafından hazırlanan ön iddianamede, Zarrab hakkında toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor.

Zarrab, New York’un Manhattan bölgesindeki Metropolitan Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.