Son 2 yıl gazeteciler için en zorlu dönem oldu
CPJ İcra Direktörü Joel Simon, BM’deki basın toplantısında son iki yılın dünya genelinde gazeteciler için en zorlu dönem olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Bunun nedeninin ise gazetecilerin öldürülmesi ve hapsedilmesi olduğunu belirtti.
Simon, CPJ’in “2014 Basına yönelik saldırılar” başlıklı raporu için düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl çeşitli bölgelerde 70 gazetecinin öldürüldüğünü, dünya genelinde 211 gazetecinin yeni yıla hapiste girdiğini söyledi.
Simon, 2012 yılında 74 gazetecinin hayatını kaybettiğini ve 232’sinin de hapsedildiğini hatırlatarak, öldürülme ve hapsedilme oranlarının son iki yılda yükseldiğine dikkat çekti.
Konuşmasında beklentilerini de dile getiren Simon, “BM, internetin kontrol edilmesineasla izin vermemeli.” dedi.
Hükümetlerin sanal alemi gözetlemesinin uluslararası normlarla sınırlandırılması gerektiğini de belirten Simon, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) karıştığı skandalın Çin gibi internete daha fazla sınırlama getirmek isteyen ülkelere cesaret verdiğini savundu.
Simon, gazetecilere yönelik şiddet olaylarının gerekli biçimde soruşturulmadığını da vurgulayarak, bunun gazetecilere yönelik saldırıların faillerine bir çeşit dokunulmazlık verildiği algısına neden olduğunu söyledi.
PENGUEN BELGESELİ RAPORDA YER ALDI
CPJ’in ‘2014 basına karşı saldırılar’ raporun Türkiye bölümünü kaleme alan gazeteci ve yazar Nicole Pope, Gezi Parkı gösterileri ve sonrasında medya dünyasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Birçok gazeteciden görüş alarak hazırladığı yazısında Pope, Gezi Parkı gösterileri sırasında CNN İnternational TV kanalının gelişmeleri canlı verdiği sırada CNN Türk’ün penguen belgeseli yayınladığını hatırlattı. Pope, Gezi Parkı gösterileri sırasında penguen belegeseli yayınlanmasının da bu olaylarda basına karşı yürütülen baskının sembolü haline geldiğine işaret etti.
Ana akım medya kuruluşlarına hükümetin yoğun baskısı nedeniyle halkın gösteriler sırasında daha çok sosyal medya ile internet medyasından bilgi edindiğini aktaran Pope, gösterilere destek veren ya da hükümeti eleştiren bazı gazetecilerin işini kaybettiğini dile getirdi. Yavuz Baydar, Can Dündar başta olmak üzere 22 gazetecinin işini kaybettiği 37’sinin ise baskılar sonunda işinden ayrılmak zorunda kaldığına dikkat çekti.
Raporun Türkiye bölümünde Erdoğan ve hükümetin yazarlar, gazeteciler gibi medya patronlarına da direkt olarak baskı yaptığı dile getirildi. Doğan Medya grubuna 2009 yılında kesilen 2.5 milyar dolarlık vergi cezasına yazısında değinen Pope, medya patronlarının devlet ile hoş olmayan ekonomik ilişkiler içinde olduğunun altını çizdi.
Nicole Pope’un CPJ için kaleme aldığı değerlendirme yazısında Gezi Parkı olayları ve sonrasında yaşanan gelişmelere ışık tuttuğu görüldü.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment