Snowden’in heykeli kaldırıldı

Snowden’in heykeli kaldırıldı

New York şehrindeki bir parkta bulunan tepenin üzerine, Amerikalı Edward Snowden’in heykelini diktiler.

Amerika’da bir kahraman mı yoksa bir vatan haini mi olduğu hala tartışılan Edward Snowden’in heykelini saatler sonra farkeden Fort Greene Park yetkilileri, hızlı bir şekilde heykeli naylon brandalarla kapattı. Ardından da heykel yerinden sökülerek yakındaki polis merkezine teslim edildi.

Heykeli diken iki sanatçı ise isimlerinin gizli kalması şartıyla Fairfax Medya’ya bir demeç verdi. Sanatçılar bu şekilde, insanların özel hayatlarının gözlenmesinin, Amerikan değerlerine aykırı olduğunu vurgulamak istediklerini belirtti.

Sanatçılar, “Bizler Snowden’in ve onu bu bilgileri açıklamaya sevk eden ideallerin büyük medya kuruluşlarında yeterince yer almadığını düşünüyoruz. Bu sadece Snowden değil, Bradley Mannig ve diğerleri gibi bu ulusun üzerine kurulu olduğu idealler üzerine hareket eden herkes için dikilmiş bir anıttır. Ama Snowden daha tanınmış bir imaj olduğu için onun heykelini diktik” dedi.

Haberde heykelin yapılması ve New York’taki parka dikilmesi için 30 bin dolar harcandığı belirtildi. Haberle ilgili olarak yayınlanan görüntülerde ise yüzleri kapalı 7-8 kişilik bir grubun, heykeli gece vakti parkın içindeki tepeye gizlice dikmeleri gösteriliyor.

Amerikan ordusunda asker olan, Edwvard Snowden 2013 yılında Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın dünya çapında gerçekleştirdiği dinleme ve izleme faaliyetlerini ortaya koyan bilgileri medyaya sızdırmış ve ardından insanların özel hayatlarının bu şekilde izlenmesi eleştirilere konu olmuştu.

Edward Snowden ise olay sonrasında Rusya’ya sığındı. Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, Snowden’i, korkak ve vatan haini ilan etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.