Snowden, Nobel’e aday gösterildi!

Snowden, Nobel’e aday gösterildi!

ABD hükümetinin gizli izleme programlarının detaylarını ifşa eden Edward Joseph Snowden, bir grup Norveçli politikacı tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Ulusal Güvenlik Dairesi’nden (NSA) 5 Haziran 2013’te sızdırdığı bilgilerle dünya gündemine oturan Edward Snowden’ın ‘daha istikrarlı ve barışçıl bir dünya düzeni’ne katkıda bulunduğunu savunan politikacılardan Sol Sosyalist Partili Baard Vegar Solhjell ve Snorre Valen, bir mektup kaleme aldı. Norveçli politikacıların kaleme aldıkları mektubu, en geç 1 Şubat’ta göndermeleri gerekiyor. Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilenler adaylar genelde gizli tutulurken, zaman zaman kamuoyu ile de paylaşılabiliyor.


Şu anda Rusya’da sığınmacı olarak bulunan Snowden, NSA tarafından yürütülen küresel izleme aletlerinin işletme detaylarını, “Beş Göz” ortaklarını ve birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkaran NSA sızıntılarını başlatmıştı.

Amerikan Başkanı Barack Obama, 2009’da “uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirme konusundaki olağanüstü çabaları”ndan ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.


Obama’ya verilen ödül ile Snowden’ın adaylığının gerekçelerinin benzemesi, ironik bir durumun ortaya çıkmasına neden oldu.


Dinleme skandalı


Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerle, büyük bir dinleme skandalı patlamıştı. Birçok ülke liderinin dinlendiğinin anlaşılmasının ardından Obama, zor durumda kalmıştı. Özellikle Alman Başbakanı Merkel’in telefonunun dinlendiği iddiaları, uzun süre gündemi meşgul etmişti. NSA’in dinlediği kurumlar arasında Kanada’nın istihbarat kuruluşu CSEC’in de olduğu biliniyor.


Sızan belgeler The Washington Post ve The Guardian gazetelerinde yayımlanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.