Silahlı saldırı ve katliamlarda Amerika’nın dünyada tartışmasız üstünlüğü var

Silahlı saldırı ve katliamlarda Amerika’nın dünyada tartışmasız üstünlüğü var

Amerika, silahlı saldırı haberlerine öylesine aşinadır ki, bu tür vahşet olayları son yıllarda 11 Eylül saldırı ve İslamafobi karşıtlığı sayesinde iyiden iyiye sümen altı edildi. Dünya genelinde silahlı baskın ile katliam yapılan ülkeler listesinde Amerika’nın tartışmaz birinciliği bu ülkenin genel psikolojisini ya da toplumdaki çürümüşlüğünü de  ortaya koyuyor.

Dünaya genelinde belli başlı silahlı baskın katliam sayısı 56. Bunlardan 25 tanesi Amerika’da yaşandı. Kayıtlı silahlı baskınların en kanlısı Norveç de geçen yıl yaşanılan ve 77 kişinin hayatını kaybettiği olay olarak dikkat çekiyor. İslamifobia’nın tipik bir öreniği olan Norveç’teki katliam Batı’nın son yıllarda izlemiş olduğu siyasetinde tipik bir yansıması olarak dikkat çekiyor.
Silahlı baskın ve katliam olaylarına Oklahoma’da 168 insanı bombalı saldırı ile öldüren Timothy McVeigh katliamı veya Texas’daki Ford Hood ile Afganistan’da geçtiğimiz aylarda bir erin 16 masum Afganlıyı katletmeleri dahil değil. McVeigh olayı bombalam diğer ikisi ise askeri alan ile savaş bölgesinde gerçekleştiği için listeye dahil edilmedi.
Tarihte not edilen silahlı baskınların belli başlılarında bugüne kadar hayatlarını kaybeden masum sivil halkın sayısı 821. Yaralılar ise ölenlerden çok çok daha fazla.
1913: Dünya’da kayıtlı ilk silahlı baskın olayına imza atan Alman Ernst August Wagner isimli cani. 1913 yılında 13 kişiyi öldürmesi olarak kayıtlarda yer alır. Wagner dışında dünya genelinde bireysel olarak yapılan büyük kanlı baskınlar şöyle;

1927: Amerikalı Andrew Kehoe bombalı salıdırısında okuldaki 44 görevliyi öldürdü ardından da silahı ile eşini vurdu. Hızını alamayan Kehoe oturduğu evi de ateşe verdi. Bu olay ‘Bath School felaketi’ diye tarihe kaydedildi.  
1938: Japonya’da Mutsuo Toi isimli cani kılıç ve silahı ile yaptığı katliamla 30 kişiyi öldürdü. Bu olay tarihe ‘Tsuyama katliamı’ diye yazıldı. 1949: Amerikalı Howard Unruh, New Jersey eyaletinde düzenlediği silahlı baskın ile 13 kişiyi katletti. Bu olay tarihe ‘‘Ölüme Yürüyüş’’ (The Walk of Death) şeklinde yazıldı. Unruh, çıkarıldığı mahkeme de paranoid şizofroni hastası olduğuna karar verildiği için ölümüne kadar (2009) akıl hastanesinde tutuldu.

Kent State Massacre 1951: Ameikalı Billy Cook, Missouri ve Colifornia eyaletinde gerçekleştirdiği baskın ile 6 masum insanı öldürdü. Bu olay ‘Cook killings’ olarak anılıyor ve 1952 yılında Cook aldığı idam cezası ile yaptığı katliamın bedelini ödedi.

1958: ABD’de Charles Starkweather ile henüz 18 yaşına bile olmayan kız arkadaşı Caril Ann Fugate, 8 gün içinde 10 kişiyi katletti. Olay kayıtlara ‘Starkweather/Fug cinayetleri’ diye geçti. Charles 1959 yılında idam edildi. Caril ise 1976 yılına kadar hapis yattı.

1966: Charles Whitman isimli cani Texas eyaletinin Austin şehrindeki üniversitede düzenlediği silahlı baskın ile 14 kişiyi öldürdü. Olay kayıtlara ‘Texas Austin katliamı’ olarak kaydedildi ve Whitman ise polis tarafından vurularak öldürüldü.

1975: Amerikalı Freddie Lee Glenn, Colorada eyaletinin Springs şehrinde yaptığı katliamda 5 kişiyi öldürdü. Ölenler arasında ünlü aktör Kelsey Grammer’ın 18 yaşındaki Karen Grammer de vardı.

1982: BBu tarihe kadar yapılan en büyük katliam gerçekleştirildi. Güney Kore’de Woo Bum-kon isimli 27 yaşındaki polis memuru 57 kişiyi öldürürken 35’ini de yaraladı.  Sekiz saat süren katliam sonunda Woo intihar ederken olay ‘Uireyong katliamı’ olarak kaydedildi.
1985: Bu defa Pennsylvania eyaletinin Springfield şehrinde bir alış-veriş merkezine silahlı baskın yapan kadın Sylvia Seegrist, 3 kişiyi katletti. Seegrist hala hapiste cezasını çekiyor.  

1986: Katliam haberi bu Oklahoma eyaletinin Edmond şehrinden geldi. Posta memuru olan Patrick Sherrill 14 kişiyi öldürdü. Olay sonunda intihar eden Sherrill’in yol açtığı olay kayıtlara ‘Edmond ABD Posta ofisi katliamı’ diye not edildi.

1986: Latin Amerika ülkeleri içinde tek silahlı baskın olayı Colombia yaşandı. Campo Elias Delgado adlı Vietnam savaşı gazisi cani 30 kişiyi katletti. Annesini de öldüren Delgado vahşeti ‘pozetto katliamı’ diye anılıyor.

1987: Avustralya’da Jıulian Knight isimli cani 7 kişiyi öldürürken 19 insanı da yaraladı.  Olay ‘Hoddle Sokağı katliam’ı olarak kaydedildi.

Yine aynı yıl içinde İngiltere’de bu defa Michael Robert Ryan isimli cani 16 kişiyi öldürürken 15 insanı da yaraladı. Yedi saat süreyle devam eden olay ‘Hungerford katliam’ı olarak biliniyor.

article-2124173-127118F8000005DC-730 634x324
1987: Bu yılın üçüncü katliam olayı Amerikalı Ronald Gene Simmons’un Arkansas’da önce aile üyesi 14 kişiyi öldürdükten sonra iş yerinden de 2 arkadaşını vurdu. Simmons 1990 yılında iğne ile idam edildi. Olay ‘Dover katliam’ı olarak anılıyor.

1989: Fransa, Christian Dornier, önce kız kardeşini ardından annesini öldürtükten sonra 12 kişiyi daha katlediyor. Mahkeme Dornier’ı akıl hastanesine gönderirken olay Fransa’da ‘Luxiol saldırı çılğınlığı’ diye biliniyor.

Aynı yıl bu defa Amerika’da Joseph Wesbecker Kentucky eyaletinde silahlı baskın ile 8 insanı öldürüp 12 kişiyi yaraladıktan sonra son kurşunu kendisi için kullanıyor. ‘Standard Gravure baskın’ı olarak anılan olay Louisville şehrinin Gravure semtinde yaşandı.

1990: Yeni Zelanda’da David Gray isimli cani 13 kişiyi öldrüdü. ‘Aramoana kaltiamı’ olarak anılan silahlı baskın olayı 34 saat sürdü.  

1991 de Amerika bu defa işsiz George Hennard amyoneti ile girdiği restorantta dehşet saçtı. Silahı ile restorantta bulunan insanların üzerine kurşun yağdıran Hennard 23 kişiyi öldürürken 20 insanı da yaraladı. ‘Luby’s katliamı’ olarak bilinen olay sonunda Hennard intihar etti.

1993: bu defa şiddet California eyaletinde 55 yaşındaki Gian Luigi Ferri’nin akıl dışı hareketi ile yaşandı. Amerika’nın en kalabalık eyaletinde gittiği bir binanın 34 katına çıkan ve burada ofislerinde çalışanlara ateş açan Ferri, 8 kişiyi öldürüp 6 insanı yaraladıktan sonra silahı ile kendini vurdu. ‘101 California Sokağı saldırısı’ diye anılan bu katliam da Ferri’nin neden böyle bir vahşete kalkıştığı ise hep soru işareti olarak geride kaldı.

1993: New York’un Long Island yerleşkesinde Colin Ferguson isimli 35 yaşındaki bir kişi 6 insanı silahından çıkan kurşnlarla vurdu. ‘Long Island Tern Yolu katliamı’ olarak kayıtlara geçen olayda durakta tren bekleyen insanların üzerine ateş açan Ferguson 19 insanı da yaralamıştı.   

1994: İsveç’de Mattias Flink isimli şahıs 7 kişiyi katletti. Polis tarafından canlı yakalanan ve hala hapiste olan Flink’in yaptığı vahşet, ‘Falun’un cinayetleri’ olarak kaydedildi.
  images DİNİ GEREKÇE İLE YAPILAN İLK VE TEK KATLİAM
Aynı yıl bir vahşette Batı Şeriada yaşandı. Yahudi olan Baruch Goldstein isimli gözüdönmüş cani tarihe Patrikler Mağarası Katliam’ı olarak geçecek kanlı baskına imza attı. Cami’de ibadet eden Müslümanları hedef alan Goldstein, 29 masum insanın ölümüne neden olurken, onlarca kişiyi de yaraladı. Goldstein üzerine ateş açtığı kalabalık tarafından yakalanarak olay yerinde öldürüldü.

Yine 1994 senesinde bu defa Çin’de Tian Mingjian isimli kişi silahlı baskın sonunda 23 insanı öldürdü. ‘Tian Mindjian olayı’ olarak kayıtlara geçen katliam sonunda polis saldırganı vurarak öldürdü.

1995: Bu defa katliam haberi Fransa’dan geldi. Eric Borel isimli saldırgan annesini, üvey babası ve kardeşini öldürdükten sonra 12 kişiy daha katletti. Henüz 16 yaşında olan Borel, kendini vurarak hayatına son verdi.

1996: İngiltere, Thomas Hamiton isimli saldırgan bir okula düzenlediği baskın ile 17 öğrenci ve okul görevlilerini öldürdü. Dublin’de yaşanılan bu olay İngiltere için de bir dönüm noktası oldu ve İngiliz hükümeti sivillerin tabanca edinmesini yasakladı.

Aynı yıl içinde bir başka vahşette Avustralya’da gerçekleşti. Martin Braynt isimli cani 35 kişiyi katledip 21 insanı da yaraladıktan sonra özel güvenlik birimlerinin operasyonu ile etkisiz hale getirildi.

1999: Amerika bu defa iki kafadar cani Eric Harris ile Dylan Klebold, Columbine Lisesi’ne düzenledikleri baskın ile 13 öğrenci ve öğretmenlerini sınıfta öldürdü. İki cani katliamdan sonra kendilerini vurarak intihar etti.

2000: İngiltere ve saldırgan Philip Smith 4 günde 3 kadını öldürdü.

2001: İsveç de Friedrich Leibacher isimli cani 15 kişiyi katletti. İsveç parlementosunu basan cani burada kendini vurmadan önce 14 kişiyi öldürdü.

2002: Güney Afrika ve ölü sayısı 11. Bulelani Vukwana isimli cani kız arkadaşı ile tartıştıktan sonra giriştiği silahlı baskında ayrıca 6 kişiyi de yaraladı.

Üç farklı ülkede üç silahlı baskının yaşandığı bu yıl içinde ikincisi Almanya da gerçekleşti. Silahlı ile eğitim gördüğü okula baskın yapan saldırgan 16 insanı öldürdü.  Robert Steinhauser isimli 19 yaşındaki katil, son kuruşununu da kendisi için kullandı.

Yine aynı yıl içinde bu defa iki keskin nişancı Amerika’da dehşet saçtı. John Allen Muhammed ile Lee Boyd Malvo isimli iki cani sukiast sialhları ile 10 kişiyi katletti. John Allen isimli katil 2009 yılında idam edilirken Lee Boyd 6 defa ömür boyu hapse mahkum edildi.

2004: İngiltere, Daniel Gonzalez isimli katil 4 gün süreyle 4 kişiyi öldürüp ikisini de yaraladı.

2005: Amerika, Jeff Weise isimli katil dedesi ve dedesinin kız arkadaşını öldürdükten sonra bir liseye baskın düzenledi ve 5 öğrenci bir güvenlik görevlisi ile öğretmeni öldürdü. Olay ‘Kırmızı Göl katliamı’ olarak kaydedildi.

2007: yer bu defa Virginia eyaleti ve Seung Hui Cho isimli üniversite öğrencisi tam 32 kişiyi öldürdü. ‘Viginia Tech katliamı’ olarakda anılan olay sonunda Seung kendini de öldürdü. Bu olay da ilk önce Amerikan basının da İslami terör saldırısı olarak duyuruldu daha sonra saldırganın kimliğinin ortaya çıkmasının ardından caninin kişilik bozukluğu içinde olduğu medyada uzun uzadıya yazılıp-çizildi.

Aynı yıl içinde Filandiya’da Pekka-Eric Auvinen isimli 18 yaşındaki genç tam 8 kişiyi katletti. Auvinen saldırıda kullandığı otomatik silahı ile kendini vurdu.

Amerika’da Virginia Tech olayının şoku atlatılamamış iken bu defa Robert Hawkins isimli cani bir alış-veriş merkezine düzenlediği silahlı baskında 9 insanı öldürdü. 5 kişiyi de yaralayan cani son kurşunu ile de kendini vurdu.

2008: Aynı yıl içinde Filandia da Matti Juhani Saari isimli kişi 10 insanı öldürdü. 22 yaşındaki Saari, sanat okulu öğrencisi idi ve olay sonunda intihar etti.
2009: Amerika’da Michael McLendon adlı cani 10 kişiyi katletti. 28 yaşındaki cani silahlı baskında tabancanın yanı sıra otomatik silahda kullandı.

Aynı yıl içinde ikinci silah baskın olayı Almanya’da yaşandı. Tim Kretschmer isimli 17 yaşındaki genç 15 kişiyi katletti. İki farklı yerde düzenlediği silahlı baskın sonunda Kretschmes polisin teslim ol çağrısına kafasına kurşun sıkarak cevap verdi.

Aynı yılın üçüncü olayı yine Filandia’da yaşandı. İbrahim Shkupoli isimli 43 yaşındaki cani 5 kişiyi katletti. Önce eski kız arkadaşını öldüren ardından bir alış-veriş merkezine giderek burada 4 kişiyi katleden Shkupoli, polisten kaçarak sığındığı aparman dairesinde yaşamına son verdi.

2010: İngiltere, Derrick Bird isimli 52 yaşındaki katil farklı kasaba ve köyde 12 kişiyi vurup öldürdü. 11 kişiyi de yaralayan cani 4 saat süren kanlı baskın sonunda intihar etti.

Aynı yıl içinde bir başka silahlı baskın olayı Slovakya’da meydana geldi. Lubomir Harman isimli şahır 8 kişiyi öldürürken 17 insanı da yaraladı. Harman, Slovakya tarihinde ilk silahlı baskın yapan kimse olarak kaydedildi.

636 072912 fx massacre shooter SİLAHLI BASKINDA SON İKİ YIL ZİRVE YAPTI

Silahlı baskın olayında 2011 ile 2012 yılı zirve yaptı. Son bir buçuk yılda dünya genelinde yaşanılan silahlı baskınlarda toplamda 137 masum insan bunalım geçiren, ırkçılık damarı kabaran insanların ellerinden çıkan kurşunlarla yaşamını yitirdi.

2011 yılının ilk katliam haberi Hollanda’dan geldi. Tristan van der Viis isimli cani 7 kişiyi öldürdü 17 insanı da yaraladı. Viis, alış-veriş mekanına düzenlediği kanlı baskın sonunda intihar etti.

2011 senesinin ikinci silahlı baskın olayı Amerika’da vuku buldu. Rodrick Dantzler isimli kişi 8 insanı öldürdü. İki farklı mekanda yaptığı silahlı baskında Dantzler, 2 insanı da yaraladıktan sonra intihar etti.

Amerika’da aynı yıl içinde bir başka kanlı baskın olayında ise 7 kişi öldü. Michael Hance isimli cani polis tarafından vurulup öldürülmeden önce kız arkadaşını da yaralamıştı.

2011 yılının en kanlı baskını ise Norveç’te yaşandı. Anders Behring Breivik iki farklı yerde düzenliği silahlı ve bombalı saldırıda 77 insanı katletti. Hunharca cinayetini ‘Avrupayı Müslümanlardan kurtarmaya çalıştım’ sözleri ile izah etmeye çalışan ırkçı Breivik’in katletiği insanların çoğunluğu henüz 18 yaşına bile gelmemiş gençlerdi.

Bu senenin beşinci silahlı baskının adresi Belçika oldu. Nordine Amrani isimli saldırgan 7 insanı öldürdü 125 kişiyi ise yaraladı. Amrani, polise teslim olmayarak intihar etti.

2012 yılının ilk kanlı baskını Fransa’da yaşandı. Hala cevaplanamamış bir çok sorunun kaldığı silahlı baskında Muhammed Merah, önce 3 askeri öldürdüğü iddia edildi. Merah, daha sonra bir öğrtemen 3 de çocuğu öldürdü. Fransız polisine teslim olan ancak güvenlik güçleri tarafından öldürülen Merry, arkadaşlarına bıraktığı notta kendisini Fransız istihbaratının kullandığını iddia ediyordu.

Bu yılın ikinci kanlı baskın olayı Amerika’da yaşandı. One L. Goh isimli öğrencinin yaptığı silahlı baskında 7 kişi yaşamını yitirdi. Oikos Üniversitesi’nde yaşanılan kanlı baskında Goh ölü ele geçirildi.

Bu yılın üçüncü olayı bu defa Amerika’nın Seattle eyaletinde vuku buldu. Ian Stawicki isimli katil 5 kişiyi çldürdükten sonra intihar etti.

Son olarak Colorado’nun Aurora şehrinde yaşanılan kanlı baskında baskında James Holmes 12 kişiyi öldürdü 58 insanı ise yaraladı. Holmes kanlı baskın sonunda polis tarafından ele geçirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.