Seymour Hersh’ten Amerika’yı karıştıracak iddia

Seymour Hersh’ten Amerika’yı karıştıracak iddia

ABD’li ünlü gazeteci Seymour Hersh, Amerikan ordusunun Başkan Barack Obama’dan habersiz olarak IŞİD’e karşı Suriye yönetimine istihbarat desteği sağladığını ileri sürdü.

Avrupa’nın en saygın ve en yüksek tirajlı edebiyat dergisi London Review of Books’a Washington’un Suriye politikasını anlatan bir makale yazan Pulitzer ödüllü gazeteci Hersh’e göre, ABD Başkanı Obama’nın Suriye’de ılımlı muhalifleri destekleme politikasının, ordu içinde ciddi bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Beyaz Saray’ın Suriye politikasına karşı ordu içindeki muhalefetin, Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) ile Genelkurmay Başkanlığı’nın 2013 yılında hazırladığı ortak rapora kadar gittiğini yazan Hersh’e göre raporda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in devrilmesinin Libya’daki gibi cihatçı bir yönetime yol açacağı savunuluyordu.

Ünlü gazeteci, Pentagon içindeki bazı üst düzey yetkililere göre Obama yönetiminin Rusya ve Çin karşıtı politikalarıyla Soğuk Savaş düşüncesini devam ettirdiğini, ancak bu iki ülkenin IŞİD’in durdurulması gerektiği konusunda Washington’la aynı görüşü paylaştığını yazdı.

Makalede, söz konusu rapora kadar CIA’in Katar ve Suudi Arabistan’ın desteğiyle, Libya’daki silahları Türkiye aracılığıyla Suriye’ye taşıdığı ileri sürüldü. Hersh’e konuşan eski bir ABD Genelkurmay danışmanı, Esed’e karşı savaşanları silahlandırma yönündeki ABD politikasının Türkiye ile birlikte belirlendiğini ve sonuçta bu politikanın El Nusra ve IŞİD dahil bütün muhalefete desteğe dönüştüğünü söyledi. Makaleye göre Obama yönetimi “gerçeği duymak istemediği için” raporu görmezden geldi.

İddiaya göre Obama yönetiminin Suriye konusunda başarı şansı bulunmadığını gören ordu, 2013 sonbaharında kendi planları doğrultusunda hareket etmeye başladı ve siyasi kanalları devre dışı bırakarak askeri kanallar üzerinden başka ülkelere IŞİD ve El Nusra ile mücadele kapsamında istihbarat aktarma kararı aldı.

Bu karar çerçevesinde ABD Genelkurmayı, Libya’dan Suriye’ye giden silah akışını engellemek istedi. Ancak Başkan Obama’nın emri ile devam eden silah akışını durdurmak mümkün olmadığından, Genelkurmay CIA’ye “Türkiye’nin cephaneliğindeki silahları Suriyeli muhaliflere gönderelim. Hem daha ucuz, hem ulaşması daha az zaman alır” önerisinde bulundu.

Makaleye göre eski danışman, Ortadoğu’daki tüm dengelerin “İsrail ile Ortadoğu’nun geri kalanı arasındaki karşılıklı yok edişe dayandığını” öne sürerek, Erdoğan’ın rüyasının ise bu dengeyi bozmak olduğunu söyledi. Erdoğan’ın “Osmanlı’yı restore etme hayalinin” olduğunu söyleyen danışman, ancak Erdoğan’ın bu işin kapsamını kavrayamadığını iddia etti.

ABD’nin en büyük gazetecilik ödülü Pulitzer’in sahibi olan Seymour Hersh, 1969’da Vietnam Savaşı sırasında gerçekleşen My Lai katliamını ve 2004 yılında Irak’taki Ebu Gureyb cezaevindeki esirleri ABD ordusu tarafından yapılan işkenceleri ortaya çıkarmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.