Senato İran’a yönelik yeni yaptırımları görüşecek

Senato İran’a yönelik yeni yaptırımları görüşecek

Senatoda, İran’a yönelik sert tedbirler öngören yeni bir yaptırım paketi hazırlanıyor.

Senatörler Mark Kirk ile Robert Mendez’in hazırladığı yaptırım paketi, nükleer programına getirilen uluslararası kısıtlamaları kabul etmemesi durumunda, İran’ın dünyanın büyük bir bölümündeki ticari ilişkilerini kesmeyi amaçlıyor.

Süreç içinde yer alan kişiler ve ABD Kongresi üyelerinin yardımcıları, yaptırım paketinin, İran’ın denizaşırı ülkelerdeki varlıklarından, bu ülkenin ithal ettiği tüm yabancı mallara kadar her şeyi hedef aldığını belirtti.

Kirk ile Mendez, hazırladıkları yaptırım paketinin, ABD yönetiminin Kongre’den istediği savunma bütçesi teklifine iliştirilmesini talep ediyor.
        
Yaptırımlar neleri içeriyor
        
Hazırlanan yeni yaptırım paketi, Avrupa, Asya ve diğer bölgelerde, İran’a makine aksamı ve diğer malları satan şirketlerin ABD pazarlarında iş yapmasının yasaklanmasını öngörüyor.

Müşterileri İran ile iş yapan bankaların da bu müşterileriyle ilişkilerini kesmemeleri durumunda, ABD’de iş yapmalarına yasak getirilmesini de içeren yaptırımlar, İran’ın, denizaşırı kurumlardaki mali varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.

Gıda, ilaç ve ”demokrasinin gelişmesine yardımcı olan” iletişim araçları gibi mallar ise yaptırım kapsamı dışında bırakılıyor.

Kirk ile Mendez bu yıl içinde, İran’ın petrol sanayini hedef alan benzer sert yaptırımları kongrede kabul ettirmişti.

Ancak Başkan Barack Obama yönetimi, söz konusu yaptırım paketinde, 20 ülkeye ayrıcalık tanıyarak bu ülkelerin İran’dan azalan miktarlarda petrol ithal etmesine izin vermişti.

Kirk’ün, İran’ın petrol ihracatını hedefleyen yaptırımları tamamlamak amacıyla hazırladığı yeni yaptırım paketinde ise ABDhükümetine, İran ile yaptıkları toplam ticari işlemleri düşürmeleri karşılığında bile, örneğin Almanya’nın bu ülkeye makine araçları ve Çin’in de ucuz ticari mallar satmasına izin yetkisi verilmiyor.

Gözlemciler, Obama yönetiminin ise uluslararası ortaklarını aynı gemide tutabilmek için yaptırım paketinde böyle bir esneklik tanınmasını isteyeceğini dile getiriyor.

Yaptırım paketini destekleyenler, İran’a yönelik yaptırımların artırılmasının, İran ekonomisini iflas noktasına getireceğini ve İran’ın, asıl gücü elinde bulunduran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i nükleer müzakerelerde geri adım atmaya zorlayacağını savunuyor.

Bu görüşte olanlar, yaptırımlar sayesinde, İran’ın petrol gelirleriyle şişen döviz rezervlerinin, nükleer silah yapmaya elverişli materyaller üretme kapasitesine ulaşmadan önce tükeneceğini öne sürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.