Saldırıya uğrayan kilisede ilk ayin
South Carolina eyaletindeki Charleston kentinde toplanan yüzlerce kişi, Çarşamba günü saldırıya uğrayan siyaha ait kilisede saldırı sonrası yapılacak ilk ayin için toplandı.
21 yaşında bir beyazın gerçekleştirdiği silahlı saldırıda rahip de dahil dokuz kişi hayatını kaybetmişti.
BBC Türkçe’nin haberine göre, ayin sırasında saldırıda ölenlerin isimleri okundu.
Ayin için başka bir kiliseden davetli gelen Papaz Norvel Goff ölenlerin saldırı sırasında “Tanrı’nın evinde, onun sözlerini çalışmakta olduklarını” söyleyerek şöyle devam etti:
“Ancak şeytan da geldi ve kontrolü ele geçirmeye çalıştı… Ancak başaramadı. Kilisenin kontrolünü ele geçiremedi” diye konuştu.
Sabahki ayin için sıkı güvenlik önlemleri alındı. Kiliseye sığmayan kalabalık sokaklarda bekledi.
Ayrıca eyalette bulunan ondan fazla kilisede çanlar dayanışma için aynı anda çalındı.
Saldırıda hayatını kaybedenlerden Papaz Clementa Pinckney’in sandalyesine siyah bir kumaş serildi.
Emanuel AME kilisesi cemaati Cumartesi günü arkadaşlarının hayatlarını kaybettikleri salonda tekrar biraraya gelerek Pazar ayini öncesinde duvarlardaki kurşun deliklerini kapattı.
Cumartesi günkü buluşmaya katılan cemaat üyelerinden Harold Washington kilisenin kapılarının Pazar günü herkese açık olacağını söyledi.
Washington “Daha önce hiç görmediğimiz ve muhtemelen de bir daha hiç görmeyeceğimiz insanlar gelecek ve bu iyi bir şey” dedi.
“Burası Tanrı’nın kilisesi kimseyi geri çevirmezsiniz.”
Çarşamba günü kiliseye gelen Dylan Roof ismindeki 21 yaşındaki zanlı, kilisede yaklaşık bir saat geçirdikten sonra ateş açmış ve dokuz kişiyi öldürmüştü.
Cumartesi günü kalabalıklar, kilometrelerce mesafe katederek kilise önüne geldi ve yine ABD’nin dört bir yanından kilisedeki ayinlere katılmak üzere gelen rahiplerin dualarını dinledi.
Charleston’a yaklaşık 480 kilometrelik mesafeden gelen 62 yaşındaki asker emeklisi Monte Talmadge, “Beni buraya getiren büyük bir duygu” diye konuştu.
Saldırının ardından kentte, eyaletin başkenti olan Columbia’da hükümet binasından iç savaş sırasında köleliğin kaldırılmasına engel olmak için ayrılıkçılığı savunanların kullandığı bayrağın indirilmesi için protesto gösterisi yapıldı.
Obama’da bayrağın müzeye kaldırılması gerektiğini söylemişti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment