Rüşvet dünya genelinde artmaya devam ediyor
Yapılan bir araştırmada dünya genelinde geçen yıl her dört insandan birisinin rüşvet verdiği belirlendi. Araştırma, dünyada rüşvetin olayının giderek arttığını gösterdi.
Raporda dikkat çeken bir başka bulguda, kamu hizmetlerinde yararlanmak için halkın yüzde 27’sinin rüşvet ödediği. Türkiye’de rüşvet ödediğini belirtenlerin oranı yüzde 21 iken halkın yüzde 38’inin son iki yıldır ülkede yolsuzluğun arttığı fikrinde olduğu görüldü.
Türkiye’de yolsuzluk konusunda en kötü algılanan kurumların başında yüzde 60’la siyasi partiler geliyor. İkinci sırada medya (yüzde 56) ve üçüncü sırada da Meclis’teki siyasiler (yüzde 55) yer alıyor.
Amerikan halkı da rüşvetin, yolsuzluğun en fazla yapıldığı kurum olarak siyasi partileri adres gösteriyor. Amerikan halkının yüzde 76’sı siyasi partileri yolsuzluk konusunda en sorunlu kurum olarak tanımlıyor. ABD’de rüşvet ile adı en çok algılanan kurumlar sıralamasında siyasi partiler, Kongre’deki siyasiler (yüzde 61) ile medya (58) ilk üçte yer alıyor.
Berlin merkezli Uluslararası Saydamlık Örgütü (Transparency International) adlı kuruluşunun yaptığı yıllık yolsuzluk raporu açıklandı. Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerde rüşvetin dikta dönemlerine oranla arttığı görülürken, Mısır, Libya, Tunus’ta rüşvet olayının bir önceki seneye oranla yüzde 20’i yükseldiği belirlendi.
Arap Baharı’nı ülkelerinde rüşvet ve adam kayırma gibi hukuksuzluğun önüne geçmek nedeniyle gerçekleştiren halkın isteklerine hükümetlerin kulak tıkadığı belitilen raporda, bunun bölgede ‘hayal kırıklılığına’ neden olduğunun altı çizildi.
En Fazla Rüşvet Fakir Ülkelerde
Berlin Merkezli kurumun araştırmasına göre dünya genelinde en fazla rüşvetin Afganistan, Kamboçya, Irak, Liberya, Pakistan ile Sierra Leone de olduğu belirlendi. Bu ülkelerde rüşvet oranının yüzde 39 ila 75 oranında değiştiği de belirtildi.
Yolsuzluğun arttığı ülkelerde ekonominin olumsuz etkilendiği belirtilen raporda, yabancı yatırımları da engellediği vurgulandı.
Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün raporunda hemen her ülkede siyasilere olan güvenin giderek azaldığı görüldü. Raporda, 51 ülkede siyasetçiler yolsuzluğa en açık kesim olarak tanımlandı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ekonomisi en büyük 20 ülkede (G20) yaşayanların ortalama yüzde 59’u hükümetlerinin yolsuzluğa karşı mücadelede yetersiz kaldığını fikrinde birleştikleri görüldü.
Dünya genelinde 107 ülkede ve toplam 114 bin kişi ile görüşülerek hazırlanan raporda, rüşvetin yalnızca 11 ülkede azaldığı görüldü. Rüşvetin azaldığı ülkeler arasında Azerbaycan, Ruanda ile Güney Sudan dikkat çekti.
Araştırmaya katılanlardan 10’da 9’unun rüşvete karşı eylemleri destekçeleyeceğini belirtirken üçte ikisinin de kendilerinden rüşvet isteğini ve geri çevirdikleri kaydedildi.
Aynı kurumun 2010 ila 2011 yılları arasında yaptığı araştırmada 91 ülkede rüşvetin yüzde 72’den yüzde 67’e düştüğünü göstermişti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment