Reza Zarrab davasında 600 bin delil var

Reza Zarrab davasında 600 bin delil var

Yedi aydır ABD’de tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab’ın dava dosyasına şimdiye kadar 600 bin yeni delilin girdiği ortaya çıktı.

Delil olarak dosyaya gizlilik kaydıyla giren 600 bin yeni belgede, Zarrab’ın muhtelif ticari kayıtları, şirket kayıtları, Yahoo, Hotmail ve diğer hesaplarında yaptığı e mail yazışmaları, şirket e-mail, şirket personelinin yazışmalarının bulunduğu öğrenildi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, belgeler arasında, bazı Türk bankalarından yapılan işlemlerin, çeşitli hesap bilgileri ve para transfer dekontlarının da yer aldığı belirtildi.

ABD’nin tanınmış bankacılık kuruluşları Citibank ve JP Morgan’a ait bazı belgelerin de deliler arasında olduğu öğrenildi.

Savcılık gizlilik şartıyla delilleri paylaştı

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde dört ayrı suç iddiasıyla yargılanan Zarrab’ın avukatları geçtiğimiz Mayıs ayında mahkemeye yaptıkları başvuruda, savcılığın elinde bulunan müvekkilleri aleyhindeki delillerin kendileriyle paylaşılmasını istemişti.

Zarrab’ın avukatlarından gelen bu talebe New York Güney Bölgesi Savcılığı, Zarrab aleyhine topladıkları delilleri savunma avukatlarıyla sadece gizli kalmak koşuluyla paylaşabilecekleri yanıtını verdi.

Savcılık delillerden bazılarının Amerikan ulusal güvenliğini ilgilendirdiğini belirtti ve kesinlikle yurt dışıyla paylaşılmaması gerektiğini savundu. Üçüncü şahıslarla asla paylaşılmamasını şart koştu. Avukatların yanısıra sadece tercüman gibi bazı görevliler dışında kişilerle paylaşılmamak kaydıyla delilleri savunma avukatlarına vereceklerini belirtti.

Zarrab’ın avukatları, savcılığın öne sürdüğü delilerle ilgili tüm gizlilik ve koruma kararlarına uyacaklarını belirtti. Delilleri yurt dışına iletmeyeceklerini veüçüncü şahıslarla asla paylaşmayacaklarını belirtti.

Hakim Richard Berman, savcılık ve Zarrab’ın avukatlarının deliller konusunda uzlaşması sonrasında, 1 Haziran tarihinde delillerin gizli kalması koşuluyla iddia makamı tarafından Zarrab’ın avukatlarıyla da paylaşılmasına karar verdi.

Zarrab’ın avukatları delillerde yurt dışı yasağının kalkmasını istedi

Zarrab’ın avukatları dün mahkemeye yaptıkları sürpriz bir başvuruyla delillerin üçüncü şahıslarla paylaşılması ve yurt dışında paylaşılması ilgili alınmış olan yasaklama ve koruma kararlarının kalkmasını istedi.

Zarrab’ın savunma avukatları Benjamin Brafman, Joshua D. Kirshner, Christine H. Chung, Adam M. Abensohn, Aaron T. Wolfson tarafından, New York Güney Bölgesi Federal Mahkeme Hakimi Richard Berman’a dün ortak imzayla yapılan başvuruda şöyle denildi: “1 Haziran’da almış olduğununuz savcılığın delilleri bizimle paylaşma kararınıza ek olarak koyduğunuz gizlilik ve delilleri koruma kararının kaldırılmasını talep ediyoruz. Savcılık, sadece Haziran ayından Eylül ayına kadar ellerinde delil olarak bulunan 600 bin belgeyi bizimle paylaştı. Belgelerde gerçekleşen işlem ve adı geçen kişilerin büyük bir çoğunluğunun ABD dışında olduğu belirlendi. 23 Ocak’ta başlayacak dava duruşmaları öncesi yapacağımız araştırmalar ve müvekkilimizi savunmamız için çok kısa bir zaman kaldı. Bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek için delillerde adı geçen tanıklarla konuşmamız için ulusal güvenlik gerekçesiyle delillerin ABD dışına iletilemeyeceği yönünde alınan yasaklama ve delillerin korunma kararının kaldırılmasını talep ediyoruz. Delillerde adı geçen yurt dışında bulunan üçüncü kişilerin de ifadelerine başvurmamız yönünde de yasaklama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz, ” denildi.

Hakim Berman, Zarrab’ın avukatlarından gelen talebi değerlendirdi. New York Güney Bölgesi Savcılığına konuyla ilgili görüşlerini en geç 24 Ekim tarihine kadar mahkemeye bildirmesini istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.