Reza Sarraf’a 75 yıl hapis isteniyor

Reza Sarraf’a 75 yıl hapis isteniyor

Türkiye’de 17 Aralık rüşvet operasyonunda yakalanıp 2 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan işadamı Reza Zarrab, ABD’nin Miami şehrinde tutuklandı.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, New York Güney Bölge mahkemesinde açılan davada, Sarraf ile diğer iki İran vatandaşı Kamelia Jamshidy (29) ve Hossein Najafzadeh (65), “ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, İran kurumları adına yüz milyonlarca dolar değerinde işlemlerde bulunmak ve  bu işlemlerden kara para aklamakla” suçlanıyor. Bölge savcılığı Zarrab ve arkadaşları için 75 yıl hapis istedi.

Bölge yargıcı Richard Berman’ın baktığı davada, savcılık her üç zanlı için ABD’yi dolandırmaktan 5 yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten (Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası – IEEPA) 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapara aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

Cumartesi günü Miami Havaalanı’nda gözaltına alınan Sarraf çıkarıldığı federal mahkemede yargılandı. Diğer iki zanlı ise hala teslim olmadı. New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara yaptığı açıklamada “İddialara göre, davalıların yıllarca ABD’nin İran ve İran kurumlarına karşı yaptırımları ihlal etme ve delmeye yönelik tertiplere karıştıklarını, dünya genelindeki kurumlar yoluyla kara para aklayarak İran’a karşı ABD yaptırımlarını hiçe saydıklarını ve federal suç işlediklerini” kaydetti.

21 sayfalık iddianameyi hazırlayanlar arasında yer alan Adalet Bakanlığı’nda Ulusal Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı John Carlin, yaptığı açıklamada, “İddianamedeki suçlamalara göre, Sarraf, Jamshidy ve Najafzadeh  İran hükümeti ve İranlı işletmeler adına milyonlarca dolarlık işlemlerde bulunarak ABD yaptırımlarını deldi. Ulusal Güvenlik Dairesi, ABD yaptırımlarını ihlal etmeye çalışanları adalet önüne çıkarmaya yönelik çabalarını kararlılıkla sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

FBI Bölge Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez, ise “2010’dan 2015 yılına kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran’a karşı ABD’nin ambargosunu ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal ettiler. Bugün ilan edilen suçlamalar, bu kişilerin gerçek ortaklarını gizlemeye çalışanlara bir mesaj göndermeli” dedi.

Sarraf’ın Avukatı Lee Stapleton, konuyla ilgili sorulara cevap vermedi.

Bakanlığı sitesinde yapılan açıklamada  İran Merkez Bankası Genel Müdürü’ne hitaben yazılmış ve Sarraf’ın imzasına sunulan bir mektuptan da bahsediliyor. Aralık 2011 tarihli mektupta, Sarraf ailesinin İran’a karşı yaptırımları ortadan kaldırmaya yönelik davranışları övgülerde bulunuluyor.

Açıklamada İran ve kurumlarının yararına olduğuna dikkat çekilerek, her 3 şahsın bunları yaparken, İran, Türkiye ve farklı ülkelerde bulunan şirket ağlarını kullandığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında adı geçen İranlı kuruluşların isimleri ise şöyle; Bank Mellat, İran İslami Devrim Muhafızları’yla bağlantılı İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Intertrade Company Ltd. (NICO), Naftiran Intertrade Company Sarl (“NICO Sarl”) ve Hong Kong Intertrade Company (HKICO) ve İran inşaat ve enerji şirketi MAPNA Group.

Türkiye adresli şirketlerin isimleri ise; Royal Holding A.Ş., Durak Döviz Bürosu, Asi Kıymetli Madenler Turizm Otom ve ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin yanısıra, Al Nafees Döviz Bürosu, Royal Emerald Investments ve Güneş General Trading LLC şeklinde açıklandı.

Reza Sarraf, Türkiye’de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık’ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.