“PYD insan hakkı dinlemiyor”

“PYD insan hakkı dinlemiyor”

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye’nin kuzeydoğusunu elinde bulunduran PKK bağlantılı PYD’yi pek çok insan hakları ihlâli nedeniyle eleştirdi.

Örgütün dün yayınlanan bir raporunda, Esed güçlerinin bölgeyi terk ettiği 2012 yılından bu yana bölgedeki üç Kürt yerleşim birimini elinde bulunduran yönetimin, keyfî tutuklamalar yaptığı, yargı süreçlerine siyasî müdahalede bulunduğu ve faili meçhul cinayetlerle kaybolma vakalarının üzerine gitmediği belirtildi. “Kürt İdaresi Altında: PYD’nin Yönettiği Bölgelerde Hak İhlâlleri” adını taşıyan 107 sayfalık raporda, gözaltında işkence vakalarının yaşandığı ve çocukların silahaltına alındığı eleştirileri de yer aldı.

Uluslararası örgütün, eski tutuklular, bölgedeki avukatlar ve aktivistlerle yaptıkları görüşmelerin neticesinde yazılan raporda, ayrıca son iki buçuk senelik süre zarfında 9 muhalif liderin ya kaybolduğu ya da öldürüldüğü ifade edildi. HRW yetkilileriyle konuşan birçok tutuklu, gözaltında tutuldukları süre içinde güvenlik görevlilerince dövüldüklerini söyledi. Asayiş adıyla ifade edilen emniyet teşkilatının da içinde bulunduğu iki vakada şiddet gören iki kişi hayatını kaybetti. Raporda sıralanan hak ihlâlleri arasında bazı davalarda hâkimlerin sadece zanlıların itiraflarına bakarak hüküm verdikleri ve sorgu esnasında şiddet görüldüğüne dair şikâyetleri dikkate almadıkları da yer alıyor. Avukatlar ve insan hakları aktivistleri yargının siyasi hareket ettiğini söylerken, suçlamaları reddeden PYD yetkilileri ve sivil yöneticiler ise bölgelerinde hukukun bağımsız olduğunu öne sürüyor.

PYD’nin kontrolündeki üç bölgeyi incelemek için kendilerine izin verdiğini açıklayan örgüt, güvenlik endişesiyle sadece bir bölgeyi ziyaret edebildiklerini açıkladı. Suriye’de Kürtlerin kontrolü altında olan bölgelerin nispeten daha istikrarlı olduğunu belirten HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika yetkilisi Nadim Huri, “Bölge büyük ölçüde PYD’nin kontrolünde. İsterlerse hak ihlâllerini durdurabilirler.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.