Poynter Enstitüsü Başkanı Franklin’den kayyım tepkisi

Poynter Enstitüsü Başkanı Franklin’den kayyım tepkisi

Zaman’a kayyım atanmasına bir tepki de ünlü medya kuruluşundan geldi.

Gazetecilik eğitimlerini online ortama taşımadaki başarısı ve deneyimiyle bilinen ABD’li Poynter Enstitüsü Başkanı Tim Franklin Zaman’a kayyım atanmasını “Zaman’a yapılan baskı son zamanlarda dünyada gördüğüm en endişe verici olay” şeklinde değerlendirdi.

Başkan Franklin, “Türkiye’de Zaman’a karşı yapılan baskının, daha büyük anlamda bir medya baskısını temsil ettiğini düşünüyorum” şeklinde tepki gösterdi.

Yaşananların çok endişe verici bir durum olarak niteleyen Franklin, “Ve bu çok endişe verici. Endişe verici çünkü doğru haberler ve bilgi tüm demokratik toplumların ihtiyaç duyduğu oksijendir. Özgür bir basın demokrasilerin hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu bilgiyi, diyaloğu ve konuşmayı sağlar. Bu açıdan Zaman’a yapılan baskı son zamanlarda dünyada gördüğüm en endişe verici olay” diye konuştu.

Geçen son birkaç ayda Türkiye’de gazetecilerin hapsedildiğini ve tartaklandığını belirten ünlü gazeteci, “Bu durumun dünyadaki tüm özgür basın kuruluşları için inanılmaz derecede endişe verici olduğunu düşünüyorum. Ve dünyanın her yerinde demokrasiye önem veren herkes için de önemli bir problem olmalı” şeklinde konuştu.

“Bir hükümetin, bir gazetenin kontrolünü ele geçirmesi ve vatandaşlarına verdiği mesajı kontrol etmesi, vatandaşların olayların sadece bir versiyonunu gördükleri anlamına geliyor” diyen Amerikalı gazeteci, “Bunun ister Türkiye’de ister başka bir ülkede olsun çok endişe verici bir mesele olduğunu düşünüyorum. Ama Türkiye’de özellikle son aylarda basına yapılan kısıtlamaları gördüğümüzde, orada özellikle hassas bir durum varken yaşandığını düşünüyorum” dedi.

Poynter başkanı sözlerini şöyle devam ettirdi; “Sınıra yakın yaşanan Suriyeli mülteci kriziyle, ülkede ekonominin kötüye gitmeye başlamasıyla birlikte, yakın tarihte vatandaşların ülkede neler olduğunu kendileri anlayabilmek için böyle birçok bilgi kaynağına ihtiyaç duyduğu başka bir zaman muhtemelen olmamıştır. Özellikle ülkenin içinde yaşanan karmaşa göz önüne alındığında bilgiler sanki homojenize edildi. Bunun çok endişe verici olduğunu düşünüyorum.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.