‘POTUS ve Beyefendi’ kitabı için Tolga Tanış’a soruşturma

‘POTUS ve Beyefendi’ kitabı için Tolga Tanış’a soruşturma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, avukatı Ahmet Özel aracılığıyla Hürriyet gazetesinin Washington Temsilcisi Tolga Tanış hakkında, “POTUS ve Beyefendi” kitabında “cumhurbaşkanına hakaret edip iftira attığı ” iddiasıyla kamu davası açılmasını talep etti.

Hürriyet’in haberine göre, başvuruyu kabul eden savcılık Tanış hakkında soruşturma açtı. Özel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, kitapta ‘POTUS’ kelimesinin ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’daki lakabı, ‘Beyefendi’ kelimesinin ise Başbakanlık’ta Tayyip Erdoğan için kullanılan sıfat olduğu için tercih edildiğinin vurgulandığına işaret etti.

Obama’nın başkanlığa geldiği 2009 yılından, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduğu 2014 yılları arasındaki Türkiye -ABD ilişkilerinin analiz edildiği kitabın “müvekkilinin itibarını sarsabilecek, kamuoyunu müvekkili aleyhine provoke edecek gerçek dışı bilgilere yer verdiğini” ileri süren Özel, bu anlamda kitabın kaynak niteliği taşımadığını iddia etti.

Bu başvuru üzerine İstanbul Başsavcılığı soruşturma açtı. Basın Savcılığı, Tolga Tanış’a bir tebligat göndererek ifade vermeye çağırdı. Tolga Tanış, önümüzdeki günlerde adliyeye giderek ifade verecek.

Gazeteci Tolga Tanış, “Potus ve Beyefendi” kitabının Kürt petrolü bölümünde yerinde yaptığı incelemeler ve belgelerle, Çalık Grubu’na ait olduğunu öne sürdüğü Powertrans şirketinin hükümetten aldığı imtiyazla Kürt bölgesindeki petrolü taşıma işini haberleştirmişti.

Powertrans şirketinin kuruluş zamanlaması ve ortaklarının Singapur ile off shore British Virgin Island’da kurulan şirketlerde gösterilmesinin izini süren Tanış, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Çalık Holding CEO’su Berat Albayrak’ın ilişkiler zincirine yer vererek bazı iddialarda bulunmuştu.

Doğan Kitap’tan çıkan eserin tanım bülteninde ise şu ifadelere yer veriliyor:

“İlk kez gün ışığına çıkan belgelerle bu kitap gündemi değiştirecek! 2002 Gün Türkiye- Amerika ilişkisinin inişli çıkışlı hikâyesi…

İddia ediyoruz ki bu kitap uluslararası bir araştırmacı gazetecilik başarısı. Yazarı Tolga Tanış da, Pentagon’un, Beyaz Saray’ın koridorlarında, Washington’ı yönetenlerin açık etmedikleri sırları çözmek için her ipucunu kovalayarak gerçeği yakalamaya çalışan, takip ettiği hikâyenin peşini bırakmayan inatçı bir muhabir.

Tanış, Türkiye-Amerika ilişkilerinin tam 2002 günlük hikâyesini, perde arkasını, inişlerini-çıkışlarını, heyecanlarını, gerginliklerini, kısaca siyasi ve gündelik hayatımızı etkileyen, en “baba” ilişkiyi her yönüyle mercek altına alıyor. Polisiye bir öykü sürükleyiciğiyle, Beyaz Saray’dakiler arasında POTUS diye anılan Barack Obama ve Ankara’daki Beyefendi Recep Tayyip Erdoğan üzerinden. Mercek bize neler gösteriyor neler…

Irak’ta Türk askerlerinin başına geçirilen çuvaldan sonra ortak paraşüt atlayışı öneren Amerikalı kimdi? Gezi Olayları, Amerika ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı nasıl etkiledi? Mavi Marmara olayında Türkiye’nin öfkesi Washington’da neden karşılık bulmadı? Suriye Savaşı’nda radikalleri kim, neden destekledi? Antakya-IŞİD hattı gerçek mi? İran-Amerika yakınlaşması nereye uzanıyor? 17 Aralık Operasyonu’nda Amerika’nın bir rolü var mıydı? Kürecik radarı kararı nasıl alındı?

Ve Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle yakınlaşması ne anlama geliyordu? Petrol ticaretinden kimler, nasıl faydalandı? Kürt petrolü kimin kasasına aktı? Kurulan şirketler zinciri nerede düğümleniyor?”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.