Pfizer’ın Corona Hapına Rağmen Hastalık Nüksedebiliyor

Pfizer’ın Corona Hapına Rağmen Hastalık Nüksedebiliyor

Pfizer’ın COVID-19’a karşı geliştirdiği ilaç daha fazla doktorca reçete edilirken, ilacın etkinliği hakkında soru işaretleri artıyor. Bu sorular arasında ilacı aldıktan sonra neden bazı kişilerde hastalığın nüksettiği de var. 

Amerikanin Sesi haberine göre; Hap formundaki Paxlovid isimli ilaç, evde kullanım kolaylığı ve ciddi hastalıkları önlemedeki etkileyici sonuçları nedeniyle COVID-19’a karşı tercih edilen seçenek haline geldi. ABD hükümeti, Aralık ayında onaylanan ilaçtan 20 milyon kişiyi tedavi edecek kadar hap satın almak için 10 milyar dolardan fazla harcadı. 

Ancak uzmanlar, hapları kullanan 1000 yetişkinin verilerine dayalı bir araştırmaya dayanarak, ağır COVID-19 geçirme riski yüksek olanlar için, ilaç hakkında hala öğrenilecek çok şey olduğunu söylüyor. 

Hastalık neden bazı hastalarda nüksediyor? 

Doktorlar, Paxlovid’in beş günlük hap kürünü tamamladıktan birkaç gün sonra semptomları geri dönen hasta vakalarını bildirmeye başladı. Bu vakalar nadir de olsa hastaların hala bulaştırıcı olup olmadığı ve ikinci bir Paxlovid kürü almaları gerekip gerekmediği sorularını gündeme getirdi. 

Bu soruya yanıt geçen hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) geldi. Semptomları nükseden kişilerde ciddi hastalık veya hastaneye yatış riski çok az olduğu için, FDA ikinci kür ilaç kullanımına tavsiye etmedi. 

Paxlovid reçete eden doktorlardan Michael Charness geçen ay, semptomları nükseden bir hastayı rapor etti. 71 yaşındaki aşılı hastanın, ilacı kullanmasıyla semptomları azaldı; ancak daha sonra geri döndü; hastalığından dokuz gün sonra virüs seviyesinde de artış tespit edildi. 

Charness, Paxlovid’in fazlasıyla etkili bir ilaç olmaya devam ettiğini söylüyor, ancak mevcut Omicron varyantına karşı daha az etkili olup olmadığını merak ediyor. Çünkü 500 dolarlık ilaç tedavisi, Corona virüsünün Delta varyantına karşı performansına göre test edildi ve onaylandı. 

Boston kentinde ordu muhariplerini tedavi eden Charness, “Baskılanan virüsü temizleme yeteneği, özellikle aşılanmış kişiler için Omicron ve Delta için farklı olabilir” dedi.