Petraeus’un yankıları süren istifası
CIA Başkanlığı görevinden ayrılmasıyla tüm ülkede şaşkınlık uyandıran General David Petraeus’un dosyasıyla ilgili yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor. Evlilik dışı ilişkisinin ortaya çıkmasının ardından istifa eden Petraeus’un ilişkisinin ortaya çıkmasında başka bir kişinin rol oynadığı belirtildi.
Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan bir kişinin verdiği bilgiye göre, Petraeus’un evlilik dışı ilişki yürüttüğü, aynı zamanda biyografisinin yazarı olan Paula Brodwell, Jill Kelley isminde bir kadına taciz edici e-postalar gönderiyordu. FBI, Mac Dill Hava Kuvvetleri Üstü’nde gönüllü sosyal yardımcı olarak çalışan Jill Kelly’nin talebi üzerine, bu e-postaların sahibi ile ilgili araştırma yapmaya başladı. FBI bu araştırmalar sonucunda 60 yaşındaki General David Petraeus ile 40 yaşındaki asker kökenli yazar Paula Brodwell arasındaki evlilik dışı ilişkiyi açığa çıkardı.
ABC televizyonuna yaptıkları açıklamada General Petraeus ve ailesiyle 5 yılı aşkın süredir aile dostu olduklarını ve bu ailenin mahremiyetine saygı gösterdiklerini söyleyen Kelley, aynı saygının kendi ailesi ve üç çocuğu için de gösterilmesini istedi. Kelley, dün çocuklarından biri için evinde düzenlediği gösterişli doğum günü partisinde görüntülendi. Ancak 37 yaşındaki sosyal yardımlaşma uzmanı basına açıklama yapmak istemediğini söyledi. Sadece tanıdığı bir gazeteciyi evinde ağırlayan Kelley, Petraeus hakkında olumlu dilekler iletirken aralarında herhangi bir ilişkinin kesinlikle söz konusu olmadığını da belirtti.
Soruşturmanın karanlıkta kalan yanları bir çok soruya da neden oluyor. General Petraeus’la yazar Broadwell arasındaki ilişkinin herhangi bir ulusal güvenlik zaafı doğurup doğurmadığı, emniyet görevlilerinin ve istihbarat teşkilatı üyelerinin ilişkiyle ilgili bilgileri Beyaz Saray’a iletme zamanının tesdüfi olup olmadığı gibi. Bu ilişkiyi 6 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinden önce kimin bilip bilmediği de cevaplanması gereken sorulardan.
Petraeus’un eski sözcüsü yaptığı açıklamada söz konusu ilişkinin General Ağustos 2011 tarihinde ordudan ayrıldıktan sonra başladığını belirtti. Irak’ta Petraeus’un sözcülüğünü yapan Emekli Albay Steven Boylan istifayla sonuçlanan skandalla ilgili basının sorularını cevapladı. Boylan, General’in yazar Broadwell’e gizlilik değeri olan bir bilgi vermediğini ve kendisiyle hükümet e-posta adresi üzerinden asla iletişim kurmadığını söyledi. Broadwell’in CIA binasına iki kez geldiğini de belirten Boylan, bu buluşmalar süresince General Petraeus’un kendisine herhangi bir bilgi vermediğini yineledi.
İsmini vermemek kaydıyla görüş bildiren bir emniyet görevlisine göre Petreaus ilk önce 28 Ekim günü FBI soruşturmasıyla ilgili sorgulandı. Broadwell bu olaydan bir hafta sonra sorguya alındı. FBI Petraeus’un üstü olan Ulusal İstihbarat Başkanı James Clapper’ı seçimlerin yapıldığı 6 Kasım günü geç saatlerde olaydan haberdar etti. Başkan Obama, ikinci kez başkan seçilişinin ilk gününde bu krizden haberdar oldu.
Irak’ta kaybedilmek üzere olan savaşın kaderini değiştirmesi ve NATO ve Amerikan askerlerini Afganistan’da başarıyla yönetmesiyle tanınan Petraeus tüm ülkeyi şaşırtan istifasını FBI’ın öngördüğü gibi çarşamba günü değil cuma günü verdi.
Öte yandan soruşturma sırasında ilk olarak ortaya çıkan Kelley, Florida’da bulunan bir FBI bürosuna siber-taciz duyurusunda bulunmak için geldi. Bir çok farklı isimde e-posta adresinden mesajlar aldığını belirten Kelley, gizli bir kaynağın açıklamasına göre “Ne yaptığını biliyorum” şeklindeki mesajları FBI’ya şikayet etti. Açık bir fiziksel tehditin yer almadığı e-postaları FBI’ın neden bu kadar titizlikle incelediği ise merak edilen bir diğer husus.
Geçtiğimiz yazın sonlarına doğru bu e-postalar sayesinde General Petraeus’un içinde bulunduğu ilişki ile ilgili bilgi sahibi olan FBI çalışanları Adalet Bakanlığı’nı haberdar etti. Ancak Reuters’a kaynağı gizli kalmak kaydıyla bu açıklamaları yapan kişi, bilgilendirdikleri Adalet Bakanlığı yetkilileri hakkında da açıklama yapmadı. Başsavcı Eric Holder’ın olaylardan o sırada haberdar olup olmadığı bilinmiyor.
Senato da Temsilciler Meclisi gibi, skandala sebep olan gelişmelerin kendilerine geç haber verilmesinden şikayetçi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment