Ölü sayısı 39’a çıktı, New York’ta 80 ev yandı ve sular çekildikçe manzara korkunçlaşıyor

Ölü sayısı 39’a çıktı, New York’ta 80 ev yandı ve sular çekildikçe manzara korkunçlaşıyor

Pazartesi akşam saatlerinde Amerika’nın Kuzeydoğu eyaletlerini etkisi altına alan ve zaman zaman saatteki hızı 185 km (120mil) kadar çıkan Sandy kasırgası arkasında 39 ölü, 7.5 milyon insanı elektriksiz, sayısız ağaç yıkımı, milyarlarca dolar zarar ile New York’ta 80 evin külünü bıraktı. Toms River adlı yerleşim birimi ise kumlara gömüldü.

Amerika tarihinde gördüğü en büyük kasırgalardan birini geride bırkaırken Sandy super kasırgasının yol açtığı yıkımın boyutları da salı sabahı daha da net ortaya çıkmaya başladı. Rüzgarın şiddetini azaltmasının ardından çekilen sular Sandy’in neden olduğu korkunç manzarayı da gözler önüne seriyor. Henüz resmen doğrulanmayan ancak Wall Street Journal gibi bazı kaynakların verdiği bilgiye göre Sandy’den dolayı 39 kişi hayatını kaybetti. New Jersey ile New York başta olmak üzere etkili olduğu toplam 23 eyalette 7.5 milyon insanı elektriksiz bıraktı. New York’ta 7 metro tüneli sular altında kalırken New Jersey’in en popüler yerleşim birimlerinden olan Hoboken yerleşim biriminin yarısının sular altında kaldığı açıklandı. Hoboken belediye başkanlığından verilen bilgiye göre su baskınından dolayı şehirde herhangi bir can kaybının yaşanmadığı da bildirildi.


IMG 0412
New York’un Rockway yerleşkesinde ise su baskınlarının neden olduğu yangın sonunda 80 ev kül oldu. Uzun süre New York şehri üzerinde keskin yanık kokusu hakim olurken yangında birçok araçta kül oldu. Yangına müdahale eden 200 itfaiye görevlisinin çabası da sonucu etkilemeye yetmedi. Şiddetli rüzgar ve su taşkınları yüzünden yangına itfaiye etkin müdahalede bulunamadı.


IMG 0369
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, su altında kalan metro tünellerinin ne zaman ulaşıma tekrar açılacağı konusunda kesin bir tarih veremeyeceğini söyledi. New York’ta ulaşımı sağlayan MTA şirketinin elinden gelen çabayı gösterdiğine işaret eden Bloomberg, şehirde tüm toplu ulaşımın bir süreliğine askıya alındığını yineledi.  

Manhattan’da rekor seviye de yükselen sular nedeniyle Adan’nın yarıya yakını karanlığa gömüldü. Manhattan’ın güney kesimi Doğu ve Hudson nehirlerinin dolunayın da etkisi ile yükselmesi sonunda sulara gömülürken Brooklyn ile ada arasında bağlantıyı sağlayan Battery Tüneli de sular altında kaldı.

IMG 0346
Birlşemiş Milletler (BM), New York Borassı tarihlerinde ilk defa iki gün üst üste elverişsiz hava şartları nedeniyle kapalı kalmak zorunda kaldı. New York Borası yarın açılacağını duyurdu. New Jersey, New York’ta sokaklar savaş alanaına dönerken, yıkılan elektrik direkleri, uçan çatılar ile cisimler ortalığa savruldu.

New Jersey’in Toms River isimli yerleşim biriminde ise Sandy geride adeta kum yığını bıraktı. Toms River bölgesindeki yerleşim birimlerine yalnızca su taşımayan Sandy aynı zamanda da sahilden getirdiği kumları ev ve sokaklara bıraktı. Helikopterden çekilen görüntülerde birçok evin kuma gömüldüğü görüldü.

Kasırga ile gazete veya televizona konuşan birçok yaşlı Amerikalı’nın hayatlarında hiçbir bu şiddette hiçbir kasırgaya tanık olmadıklarını söyledi. Yetkililer son 108 yılın en şiddetli kasırgası olarak tarif ettiği Sandy için Connecticut eyaleti Valisi Dannel Malloy ise, ‘‘Bu da bizim Katrinamız oldu’’ dedi.

Yine birçok evin veya aracın üzerine devrilen ağaçlar büyük hasara yol açarken, ölenlerin de çoğunlukla bu tür kazalardan hayatını kaybettiği rapor edildi.

IMG 0419

Salı sabahı gün doğumu ile sokaklara dökülen Amerikalılar, gece yaşadıkları korkunç manzaranın ortaya çıkardığı faturayı görmeye çalıştı. New Jersey’in Weehawken şehrinde yaşayan Robert Hannon, ‘’Tüm geceyi uyanık geçirdim. Özellikle de evimin yanındaki ağacın devrilmesinden çok korktum ancak korttuğum Allah’a şükür olmadı’’ dedi.

Komşularında herhangi bir olumsuz durumun olup olmadığını merak ettiği için evinden çıktığını belirten Hannon, ‘‘Yakın komşularımda birşey yok ancak birkaç sokak aşağıda oturanların evlerinin üzerine ağaç devrilmiş malsefe’’ diye konuştu.

Sandy nedeniyel New York ile New Jersey’de bir milyondan fazla insan tahliye edildi. Kurtarma ekipleri gece boyu çalışarak yüzlerce insanı kurtardığı belirtildi.

IMG 0328
NÜKLEER SANTRALLER KAPATILDI

Bugün de New York ile New Jersey’deki tüm havalimanları kapalı kalırken toplam 16 bin seferin iptal edilidği belirtildi. Yine New York ile New Jersey’de bulunan nükleer enerji tesisleri de kasırga nedeniyle kapatıldı. Kapatılan nükleer santrallerden ikisi New Jersey’deki Salem ile PSEG santrali olurken New York’ta da Indian Point kapatıldı.  

HASAR ARTIYOR

Sandy kasırgasının 20 milyar dolara mal olacağı tahmini gerçekci çıkmadı. Suların çekilmesi ile birlikte hasarın daha da fazla olacağı öngörülüyor. Yalnızca yerleşim birimlerine kasırganın 20 milyar dolar hasar verdiği belirtilirken iş yerlerinin kaybının da buna eklendiğinde zararın 40 milyar dolara kadar çıkabileceği hesap ediliyor.

IMG 0389
BAŞKAN YARIN NEW JERSEY’E GELİYOR

Kasıranın en etkili olduğu eyalet olarak öne çıkan New Jerey’deki yıkımı yerinde görebilemek için Başkan Barack Obama yarın bu eyalete geliyor. New Jersey Valisi Chris Christie ile kasırgadan etkilenen bölgeleri gezecek olan Obama, New York ile New Jersey’i de ‘Büyük Felaket Bölgesi’ olarak ilan etti.

TÜRKLERİN UĞRAK MEKANI MASAL CAFE DE SULAR ALTINDA KALDI

Sandy kasırgası New York ve New Jersey’de yaşayan Türkleri de olumsuz etkiledi. Türk toplumu arasında çok tanınan ve Ruslar başta olmak üzere birçok milletten müdaimi bulunan New York’un Brooklyn ilçesindeki Masal Cafe de sular altında kaldı. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre Masal Cafe tamamen sular altında kalırken dükkan içindeki tüm eşyaların çevreye dağıldığı aktarıldı. Masal Cafe’nin sahiplerinden Selahatin Karakuş, ”Malesef zararımız çok büyük. Dükkana iki metre yüksekliğinde su girdi ve geride birşey bırakmadı” diye konuştu.  

 

IMG 6970

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.