Olimpiyatların finali Avrupa’yı salladı

Olimpiyatların finali Avrupa’yı salladı

Bu yıl Etiyopya’da başlayan Türkçe Olimpiyatları’nın yolculuğu Almanya’da sona erdi. Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve Avusturya’da yaşayan gurbetçiler, Düsseldorf’taki 145 ülkeden 190 öğrenci, okudukları şarkı ve şiirlerle izleyenleri mest etti.

‘Türkçe özel ödülü’ verilen avukat Seyran Ateş, “Ben kimsenin önünde eğilmem. Ama bu çocukların önünde eğilmek için buradayım.” ifadesini kullandı. Programa mesaj gönderen Fethullah Gülen Hocaefendi de sevgi ve barışın hakim olacağı yeni bir dünya hedefine giden yolun uzun olmadığını söyledi. Gülen, “Hiç durmayın yürüyün. Almanya’daki şu tarifsiz güzelliğiniz yayılsın bütün dünyaya” dedi.

Sunuculuğunu Kemal Gülen, Irma Tuktareva ve Merve Şimşek’in yaptığı 12. Dil ve Kültür Festivali kapanış programı Almanya’nın Düsseldorf şehrindeki ISS Dome Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Yıllarca Eurovision’u sunan Bülend Özveren de sesiyle Türkçe Olimpiyatları’na renk kattı. Gecenin açılış seremonisi öğrencilerin hep bir ağızdan söylediği ‘Namın Duyulsun’ şarkısıyla başladı. Açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇE-DER) Başkanı Ali Ursavaş, 145 ülkeden öğrencilerin, sevgi üzerine kurulmuş ilişkilerin kalıcılığını ve barışı tüm dünyaya hatırlatmak için buluştuğunu dile getirdi. “Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika’ya dünyanın renkleri el ele verdi.” diyen Ursavaş, “Bu çocuklar il il dolaşarak Türkiye’de insanımızın gönlünde oluşturduğu coşkuyu, bu yıl ülke ülke dolaşarak yaşatmaya çalışıyorlar. Herkesin kendisine ait rengi ile kucaklayarak, kimseyi ötekileştirmeden sürdürülebilir bir yaşamın örneğini sunuyorlar. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, insanlığa hizmet etmeye gayret edecektir.” ifadelerini kullandı.

Schumacher unutulmadı

Kemal Gülen, ev sahibi Almanya’nın dünyaca ünlü Formula 1 şampiyon sürücüsü Michael Schumacher’in komadan çıktığı müjdesini salondakilerle paylaştı. Binlerce gurbetçi, Schumacher’i yoğun şekilde alkışladı. Gülen ayrıca 2014 Dünya Kupası’nda Gana ile karşılaşan Almanya’ya başarılar diledi. Açılış konuşmalarının ardından gurbetçilere unutulmaz bir gece yaşatan şovlar başladı. İlk olarak sahneye çıkan Arnavutluk’tan Ronaldo Luka, ‘Zülüf Dökülmüş Yüze’ ve ‘Bağ Ayrı Bostan Ayrı’ adlı türküyü seslendirdi. Şarkı yarışmasında üçüncü olan Cezayir’den Dalia Chih, ‘Adını Sen Koy’ adlı şarkıyısalonu dolduran binlerce gurbetçiyle birlikte söyledi. Kırgızistan ve Endonezyalı öğrencilerin muhteşem halk oyunları gösterisi izleyicileri coşturdu. Cezayir ve Filipinli öğrenciler ‘Rolling In The Deep’ şarkısını, Moldova’dan Lavinia Rusu, Rusça ‘Ludi Angeli’ şarkısını okudu. Kazakistan’dan Osman Sarmadiyar ile Madagaskarlı Robenoro Andranina’nın ‘Önden Giden Atlılar’ şiiri salondakileri duygulandırdı. Kırgızistan ve Endonezya Halk Oyunları’nın birlikte sundukları gösteri ise büyük alkış aldı. Endonezyalı Meta Hawika Putri’nin Sezen Aksu’ya ait ‘Geçer’ adlı şarkıyı seslendirmesinin ardından şarkı yarışmasında ikinci olan Azerbaycanlı Ayhan Xelilli ‘Zahidem’ ve ‘Çiçekler Ekiliyor’ türküsüyle salonu coşturdu.

Dünyanın Renkleri’nden görsel şov

Filipinler ve Gürcistan’dan katılan Graciella Estrella ile Irina Khechanovi ‘Karlı Kayın Ormanı’ düetiyle sahneye çıkarken, Azerbaycan’dan Sonaxanim Şironava ile Tunus’tan Nurhan Zayed, Atilla İlhan’ın ‘Ben Sana Mecburum’ şiirini okudu. Güney Afrika, Uganda ve Azerbaycan’dan öğrencilerin birlikte hazırladığı halk oyunları gösterisi ‘Reng-i Ahenk’ izleyicilere görsel bir şov yaşattı. Seyircilerin yoğun isteği üzerine ekip danslarını tekrar sergiledi. Tacikistan’dan Nekruz Zrebunov’un, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ‘Hicran ve Ümit’ adlı şiiri gurbetçileri hüzünlendirdi.

Hüznün ve sevincin birlikte yaşandığı kapanış gecesinde salonu dolduran binlerce gurbetçi, Türkçe sevdalısı gençleri gönülden alkışladı. Programın sonunda olimpiyata katılan tüm ülkelerin çocukları sahneye çıkarak ‘Kıtalar Dansı’ gerçekleştirdi. Avrupa’yı sallayan kapanış gecesi hep ağızdan söylenen ‘Yeni Bir Dünya’ şarkısı ile son buldu.

Bu çocukların önünde eğilmek için buradayım 

Gecede pek çok kişi duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, atmosferin çok güzel olduğunu söyledi. “Dünyanın her tarafında görev yapan öğretmenlerimize, ailelerine minnet ve şükran duyuyoruz.” diyen Boydak, olimpiyatların devamını diledi. Kadın haklarını savunduğu için Almanya Cumhurbaşkanı’ndan şeref nişanı alacak olan Avukat Seyran Ateş’e ‘Türkçe Özel Ödülü’ verildi. Ateş, “Ben kimsenin önünde eğilmem. Ama bu çocukların önünde eğilmek için buradayım.” ifadelerini kullandı. Alman işadamı Stallui Harf, öğrencilerin farklı ülkeden bir araya gelmesinin, gelecek için umut verici olduğunu belirtti. Ayrıca bu organizasyonun Almanya için bir gurur vesilesi olduğunu aktardı. Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Almanya’daki manzaranın, uluslararası ve evrensel değerlerin sevgi etrafında bir araya geldiğini gözler önüne serdiğini söyledi. Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun da, “Sadece insanlar hicret etmiyor. Kültürler de hicret ediyor. Bu da Türkçe Olimpiyatı’nın hicreti.” dedi ve dünyanın farklı kültürleri tanımaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

2 saatte 1 milyon tweet

Türkçe Olimpiyatları sosyal medyada da büyük yankı buldu. Uzun süre dünya gündeminin zirvesinde yer alan  ‘ColorsOfTheWorld’ ve ‘DünyaDiliTürkçe’, ‘DünyanınRenkleri’ hashtagleri Dünya Kupası maçlarının gündemiyle yarıştı. Gecede ‘DünyaDiliTürkçe’ etiketiyle  380 bin, ‘ColorsOfTheWorld’ etiketiyle ise 150 bin tweet atıldı.  Almanca etiketle 100 bin, etiketsiz 425 bin tweet atıldı. Toplam tweet sayısı ise 1 milyonu geçti. Tweet atan kişi sayısı ise 250 bin oldu. Kapanış programını Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV, Bugün TV, Mehtap TV, Irmak TV ve Cihan TV Network’tan canlı olarak yayınlandı.

Gurbetçiler hasret giderdi

Almanya’nın Düsseldorf şehrindeki kapanış programı Avrupa’da yaşayan gurbetçilere muhteşem bir gece yaşattı. Başta Almanya’nın şehirleri Köln, Berlin, Frankfurt, Münih, Stuttgart, Ludwigsburg olmak üzere komşu ülkeler Hollanda, Belçika, Fransa, Avusturya’da yaşayan gurbetçiler Düsseldorf’a akın etti. Binlerce kişi programın yapılacağı solunu hınca hınç doldurdu. Programa Dortmund’dan katılan Levent Öz, “Türkçenin bu kadar genç tarafından konuşulması gurur verici.” diyerek mutluluğunu dile getirdi. Almanya’nın Ludwigsburg şehrinden gelen Muhammed Meriç ise, “Olimpiyatların Türkiye yerine Almanya’da olması bizim hasretimizi giderdi. Dünyanın dört bir yanında açan bu çiçekleri Almanya’da ağırladığımız için çok mutluyuz. Onlar bizim için çok değerli.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.