Obama’dan Senato’ya: Anayasa’ya uyun

Obama’dan Senato’ya: Anayasa’ya uyun

ABD Başkanı Barack Obama ABD Yüksek Mahkemesi üyelerinden Antonin Scalia’nın ölümünün ardından yeni yargıç adayını belirleme çalışmaları sürüyor.

Obama, kendisine muhalif olan Cumhuriyetçi senatörlerin, Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterilecek kişi için yapılacak oylamayı reddetme gibi bir anayasal zeminlerinin olmadığını söyledi.

Senato’nun ABD Anayasası’na uyarak (takip) ederek, aday oylamasını kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderleri ile ABD’nin California eyaletindeki Sunnyland’de bir araya gelen Obama, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Obama, Cumhuriyetçilerin, “yeni seçilecek başkan, yargıcı seçsin” eleştirilerine, “Bugünden 20 Ocak 2017’ye kadar olan görevimi yapmak istiyorum” dedi.

ABD’de politika ve seçim kampanyalarının gündemini değiştiren Yargıç Scalia’nın ölümünün duyulmasından kısa süre sonra başlayan yeni yargıç ataması tartışması devam ediyor. Yeni yargıcı seçmenin kendisi için bir hak olduğunu savunan Obama, “Çıkarları anlıyorum. Cumhuriyetçi senatörlerin kesin (şüphesiz) baskı altında olduklarını anlıyorum. Mahkeme şuanda birçok davada bölündü ve bunlar karara bağlanacak. Cumhuriyetçi senatörler birçok farklı özel çıkar ve farklı seçim bölgeleri nedeniyle baskı altında olacak. Birçok Cumhuriyetçi seçmen, herhangi bir adayın seçilmesini istemiyor. Kimi aday göstereceğim onlar için farketmiyor. Ama sistemin bu şekilde çalışmaması lazım” diye konuştu.

Adayın belirlenmesinden sonra takip edilecek prosedür konusunda Senato’yu eleştiren Obama “Buradaki bir kısım problem, Senato’nun adayları nasıl bekletildiğine alışmış olmamızdır. Bu tartışma, Senato’da genellikle gördüklerimizin bir uzantısıdır. Bu da sadece yargı adayı ile ilgili değildir” diyerek Adalet Bakanı Loretta Lynch’ın 166 gün süren ve ABD tarihine geçen atanma tartışmasına atıfta bulundu.

Kimi aday göstereceği ile ilgili net konuşmayan Obama, göreve gelecek yargıcın diğer üyeler ile aynı kalitede olması gerektiğini belirtti. ABD Başkanı, “O koltuğa oturması için kimsenin tartışamayacağı bir aday göstereceğim” dedi.

Cumhuriyetçi Partililer, seçim dönemine girildiği gerekçesi ile Başkan Obama’nın Yüksek Mahkeme’ye üye atamasını doğru bulmuyor. Demokratlar ise, Obama’nın ülkenin en önemli kurumuna atama yapması gerektiğini savunuyor.

Obama’nın Yüksek Mahkeme için aday göstereceği kişinin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’dan geçmesi gerekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.