Obama’dan Rusya’ya yeni yaptırım tehdidi

Obama’dan Rusya’ya yeni yaptırım tehdidi

ABD Başkanı Barack Obama, bugün Cenevre’de yapılan anlaşmanın eyleme dönüşmemesi halinde Rusya’ya yönelik yaptırımların artacağını duyurdu.

ABD’deki yeni sağlık reformu konusunda açıklama yapmak üzere kameraların karşısına geçen Obama’ya ilk olarak Ukrayna konusunda Rusya ile varılan anlaşma soruldu. Anlaşmaya şüpheci yaklaşan Obama, “Şu noktada herhangi bir şey konusunda emin olabileceğimizi düşünmüyorum. Diplomasinin söz konusu durumu düşüreceğine yönelik bir ihtimal, bir ümit var.” dedi.

Obama, bu yöndeki umudunun anlaşmanın harfi harfine yerine getirilmesi olduğunu vurguladı. Rusya’nın güven vermediğine dikkat çeken Obama, bölgedeki tansiyonun düşmemesi halinde uygulanacak yeni yaptırımlar konusunda Avrupalı müttefiklerine danıştıklarını söyledi. Merkel ile görüştüğünü ifade eden Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile de konuşacağını ifade etti.

Obama, “Geçmişteki icraatleri nazara aldığımızda buna güvenebileceğimizi düşünmüyorum. Rusların Ukrayna’nın doğu ve kuzeyinde müdahale girişimlerini sürdürmesi halinde ne gibi potansiyel karşılıkların verileceği konusunda hazırlıklı olmalıyız.” dedi.

Cenevre’de yapılan görüşmeler konusuda da detay veren Obama, “Anladığım kadarıyla Ukrayna Başbakanı uygulama niyetinde olduğu reformlar hakkında bilgi verdi ve kapsamlı bir sunum yaptı. Buna Ukrayna’nın doğu ve kuzeyinde yaşayan vatandaşların tam anlamıyla temsil edileceği, haklarının korunacağı ve Ukrayna’daki Rusça konuşanlar ve Rus kökenlilerin kanunlar ile tamamen korunacağına yönelik reformlar dahil.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada Obama-Merkel görüşmesinin detayları verildi. Görüşmede iki liderin Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki gerilimi azaltmaya yönelik acil ve somut adımlar atması gerektiğini dile getirdiği belirtildi. Obama ile Merkel tansiyonun bir an önce düşmemesi halinde ek önlemlerin alınması konusunda fikir birliğine vardı. Başkan Obama’nın akşam saatlerinde İngiltere Başbakanı David Cameron ile de görüşmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.