Obama 4 ülke lideri ile IŞİD ve Ebola salgınını görüştü

Obama 4 ülke lideri ile IŞİD ve Ebola salgınını görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, 4 ülkenin lideriyle ile IŞİD, Ebola salgını ve Ukrayna’daki gelişmelerin ele alındığı bir video konferans görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre video konferansa İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Holland ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi katıldı.

Liderler görüşmede öncelikle Batı Afrika’daki Ebola salgınının önlenmesi ve uluslararası toplumun salgına tepkisini ele aldı. Obama daha önceki konuşmalarında olduğu gibi video konferansta da uluslararası toplumun salgın konusunda daha hızlı ve etkili davranması gerektiğini söyledi. Liberya, Siearra Leone ve Gine’ye yardımların artmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Liderler daha fazla sayıda ülkeden daha fazla destek sağlanması ve bölgede bu çabaların koordine edilmesi konusunda da fikir birliğine vardı.

Açıklamada, IŞİD konusunda liderlerin, Irak ve Suriye’de IŞİD’in zayıflatılması ve tamamen yok edilmesi için oluşturulan koalisyonun faaliyetleri gözden geçirdiği dile getirildi. Görüşmede operasyonun askeri boyutunun IŞİD ile geniş kapsamlı mücadelenin sadece bir yanı olduğunu vurgulayan Obama, IŞİD’in propagandası ile mücadelenin önemine ve IŞİD’in şiddet ve nefret ideolojisine zıt olumlu bir vizyonun ortaya koyulmasının gerekliliğine dikkat çekti. Liderler ayrıca, IŞİD’in finans kaynaklarıyla mücadelede koalisyonun koordinasyonu devam ettirmesi konusunda mutabık kaldı.

Liderler, Ukrayna konusunda ise Rusya’nın Minsk anlaşmalarındaki yükümlülüklerine uyma ihtiyacını görüştü. Ukrayna ekonomisinin desteklenmesi adına uluslararası finansal kurumlarla çalışma girişimleri ele alındı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.