NYT: 12 yaşındaki Tamir beyaz olsa yaşardı

NYT: 12 yaşındaki Tamir beyaz olsa yaşardı

Cleveland’da 12 yaşındaki Tamir Rice’ı öldüren polislerin ceza davasına çıkmasına gerek olmadığı yönündeki karara tepkiler sürüyor.

New York Times (NYT) bugün konuyla ilgili olarak “Celeveland’ın Korkunç Lekesi” başlığı ile editöryel bir makale yayımladı. Yazıda Tamir Rice’ın siyahi değil de beyaz bir çocuk olsa polislerin onu vurmayacağı iddia edildi.

Cleveland polisinin özellikle orta sınıfın yaşadığı banliyölerde oldukça kötü olan geçmişinden ve “önce vur, sonra soru sor” olarak tanımlanan yaklaşımından bahsedilirken, bu tip yerlerde siyahi bir erkek olarak büyümenin zorluğu anlatıldı.

Polis memuru Timothy Loehmann ceza almamasında savcı Timothy McGinty’in büyük jüriyi yanlış yönlendirmesine de değinildi.

McGinty polis memuruna ceza verilmemesini isterken olayın trajik hatalar ve “iletişim hatası”ndan kaynaklandığını iddia etmiş, 911’i arayan kişinin çocuk parkında bir gencin silahla oynadığını ancak silahın oyuncak olabileceğini söylediğini vurgulamıştı.

NYT ise Loehmann oyun parkına vardıktan saniyeler sonra silahını ateşlediğini, bu ihbarın özelliklerine bakmadığını belirtti. Ayrıca Cleveland polisinin eğitim döneminde polis memuru Timothy Loehmann için yazılan raporlara gözatmadıkları için hatalı oldukları iddiasında bulunuldu. Loehmann’ın raporunda silahlı eğitimde “tehlikeli derecede kontrolünü kaybettiği” ayrıca sokakta görev alacak psikolojide olmadığı yazılı.

Cleveland polisinin geçmişte yaşadığı olaylar nedeniyle Adalet Bakanlığı ile olan anlaşması ve polislerin yeniden eğitim alması için anlaşma yapıldığı biliniyor. Yazıda polisin hatalı olduğu ölümlere örnek verilirken bir FBI ajanı sayesinde Tamir’in vurulma anı görüntülerine ulaşıldığı ve bu noktada sorgulanacak çok hareketin bulunduğu vurgulandı.

Loehmann’ın Tamir’i vurduktan sonra ilk yardım teşebbüsünde bulunmaması ve Tamir’in 14 yaşındaki kız kardeşinin silah sesi üzerine olay yerine giderken Loehmann’ın ortağı Frank Garmback tarafından engellenip, kelepçelenip devriye arabasının arka koltuğunda kardeşinin ölümünü izletilmesi videoda ortaya çıkan kimi durumlar.

Savcının polis memurlarının ceza almamasını isterken yaşanılan bölgede daha önce meydana gelen şiddet olayları örnek göstermiş ve Tamir’in yaşından büyük gösterdiğini söylemişti.

NYT ise savcının argümanlarının polis şiddetini göstermekten kaçınmak olarak tanımladı ve kurbanın ölümü hakettiği izlenimi yaratmaya çalışıldığını iddia etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.