NYPD’nin Müslümanları fişleme faturasını Beyaz Saray ödemiş

NYPD’nin Müslümanları fişleme faturasını Beyaz Saray ödemiş

New York Polis Departmanı’nın Müslümanları takip edip, haklarında rapor tutmasının faturasını Beyaz Saray’a ödetmiş. Beyaz Saray yalnızca eski başkan George W. Bush değil Başkan Barak Obama döneminde de NYPD’ye Müslüman takibi için maddi yardımda bulunmuş.   
Beyaz Saray, NYPD’e uyuşturucu ile mücadele için (bilinen adı ile HIDTA) ayrılan ödenekten yaptığı öğrenildi. Bugüne kadar hem eski başkanlardan Bush hem de Barak Obama hükümetleri tarafından NYPD’ye Müslümanları gözetlemesi karşılığında ödeme yapılmış. NYPD’nin Müslümanları fişleme karşılığında Beyaz Saray’dan bugüne kadar 135 milyon dolar aldığı ortaya çıktı. AP haber ajansının geçtiği habere göre Beyaz Saray, HIDTA’nin New York ve New Jersey bölgelerindeki uyuşturucu trafiği ile mücadele için ayırdığı bütçesinden NYPD’ye kaynak aktarımında bulunduğunu duyurdu. AP’nin haberine göre yine Beyaz Saray’dan NYPD’ye yapılan bazı ödemelerin gerekçesinin açık olmadığını ifade edilirken, gizli ödemenin ne amaçla yapıldığının ise bilinmediğini yazdı.
NYPD Müslüman öğrencileri izleme, haklarında rapor tutma, camilere ajan gönderme gibi eylemlere imza attığı daha önce ortaya çıkmıştı. Yine NYPD, yalnızca New York değil kuzeydoğu bölgesindeki yaklaşık 5 farklı eyalette Müslümanları takip ederek terör örgütleri ile bağlantıları olup olmadığını takip ettiği belirlenmişti.
NYPD’nin Müslümanları fişlemesinin basında yer alması üzerine Beyaz Saray bu kurumun yapmış olduğu eylemi tasnif etmediğini açıklamıştı. Ancak Obama döneminde dahi Beyaz Saray’ın NYPD’ye ödeme yapması kafaları karıştırdı. Üstelik NYPD’ye son olarak ödemenin geçtiğimiz hafta yapıldığı da yine AP tarafından geçilen haberde yer aldı.
Başkan Obama’nın kontraterörizm konusunda başdanışmanı olan John Brennan, NYPD’nin Müslümanlar hakkında rapor tutmasını ‘‘cesurca’’ diye nitelemiş ancak ‘‘bu kabul edilebilir bir eylem değil’’ ifadelerini kullanmıştı.
İç Güvenlik Bakanlığı’dan NYPD, Müslüman toplum ile diyaloğunu geliştirmesi karşılığında yardım almış. Ancak aynı kurum NYPD’nin Müslümanlara yönelik çirkin eylemlerinin ortaya çıkmasının ardından yapılan eylemi eleştirmiş ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.
NYPD’nin kendi sınırları dışına çıkarak Müslümanları takip etmesi, haklarında raporlar tutması Columbia, Yale gibi birçok üniversite tarafından kınanmıştı. NYPD’nin Müslüman fişlemesine New Jersey valisi de tepki gösteren kişiler arasında yer almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.