NY Times: Türkiye yükselişine neden olduğu IŞİD’in bedelini ödüyor

NY Times: Türkiye yükselişine neden olduğu IŞİD’in bedelini ödüyor

Dünyanın en saygın gazeteleri arasında yer alan New York Times (NY Times), AKP hükümetinin Suriye ve Irak politikalarını sert dille eleştirdi. NY Times haberinde Suriye’de AKP’nin radikal unsurların gelişmesine göz yumarak bugün Irak’ta yaşanan kaosun bedelini ödediğini kaydetti.

NY Times, şu an Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in elinde 80 Türk vatandaşının rehin olarak tutulduğunu ve serbest kalmaları için örgütün Ankara’dan kişi başı 5 ila 10 milyon dolar para istediğine dair iddiaları sayfalarına taşıdı. Türkiye’nin Musul konsolosu ile 3 çocuğunun da rehineler arasında olduğunu yazan NY Times, Musul haberlerine ayrıca hükümetin sansür getirdiği vurgulandı.

Türkiye’nin Arap Baharı’nı ve Suriye’deki iç savaşta muhalifleri desteklediği belirtilen haberde, Ankara’nın topraklarından radikal militanların Suriye’ye geçişi için sınırlarını açtığı kaydedildi. IŞİD’in Suriye’de güçlenmesine Türkiye’yi zemin hazırlamakla eleştiren NY Times, ”Ancak Suriye’deki kırılgan yapıdan istifade eden IŞİD kendi gelişmini sağladı ve bu ay Irak’a ani saldırıda bulundu.” dedi.

Geçtiğimiz 3 yıl boyunca Türkiye sınırına yakın Suriye’de IŞİD’in bayrağını dikilmesine Ankara’nın ses çıkarmadığı belirtilen haberde ”Hatta o bayrağın oraya dikilmesine de müsaade etti’.” denildi. Bugün hükümetin sınırında aşırı radikal unsurların artmasından şikayet eder hale geldiğini yazan NY Times, Türk Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün de Irak sorununda yorum yapmaktan kaçındığını dile getirdi. NYT, ”Şimdi Türkiye, yükselişine yardımcı olduğu IŞİD’in sebep olduğu kaosun bedelini ödüyor.” ifadelerine yer verdi.

Haberde, Erdoğan’ın, partisinin meclis grup toplantısında Avrupa’ya seslenerek Türkiye’ye mücahit göndermemesi için çağrıda bulunduğu vurgulandı. Ancak gazete, Ankara’nın Suriye’de savaşan el Nusra’yı bu ay terör örgütü listesine aldığını, ABD’nin ise bunu bir buçuk yıl önce yaptığına işaret etti.

TÜRKİYE, KERKÜK’Ü KÜRTLERİN ALMASINA SESSİZ KALDI

Kerkük’ü Kuzey Irak Kürt yönetimine bağlı güçlerin kontrolüne geçmesine Ankara’nın sessiz kaldığı belirtilen haberde, aynı şeyin bir ka yıl önce olsa Türk hükümetin böyle bir şeye tepkisinin çok sert olacağına vurgu yapıldı.

Türkiye’nin Irak’a yıllık ihracatının 12 milyar doları bulduğu hatırlatılan haberde, ancak son gelişmelerden sonra bu rakamın yüzde 25 belki de daha fazla oranda gerileyebileceğine işaret edildi. Irak ile sağlanan ticaretin bugün binlerce Türk vatandaşının geçim kaynağı olduğunu belirten gazete, Almanya’dan sonra Türkiye’nin en fazla ihracatının güney komşusuna olduğu dile getirildi. Güneydoğu’da Irak’a mal taşıyan TIR şoförü ve sahiplerinin görüşlerini de sayfalarına taşıyan NY Times, iki ülke arasındaki ticaret hacminin düşmesi durumunda bu bölgede yaşayan birçok insanı olumsuz etkileyeceğini aktardı.

Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti iktidarının ilk on yılında göz kamaştıran başarısının Gezi, Soma faciası ve 17 Aralık yolsuzluk soruşturması ile zedelendiği kaydedilen haberde ayrıca eski bir çok müttefikinin de Türkiye’yi izole ettiğini yazdı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.