NY Times: Türkiye olağandışı karanlık ve korkunç görünüyor

NY Times: Türkiye olağandışı karanlık ve korkunç görünüyor

New York Times (NYT) gazetesi 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde NATO üyesi ülkeler ile ABD’yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı uyarmaları konusunda çağrıda bulundu.

ABD’nin olduğu gibi dünyanın en saygın gazetelerinden olan New York Times, Edoğan ve Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları son derece sert bir dille eleştiren yazı kaleme aldı.

‘‘Türkiye üzerinde karabulutlar’’ başlığı ile kaleme alınan NYT editöryal makalesinde, ‘‘Ülke daha önce de siyasi kamplaşmalar ile karşı karşıya kalmış olsa da özellikle bu çok daha kötü, olağandışı karanlık ve korkunç görünüyor’’ ifadeleri dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın giderek doğrulara karşı daha düşman kesildiği belirtilen dünyaca ünlü gazetenin başmakalesinde, ‘‘Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin NATO’daki diğer müttefikleri Onu (Erdoğan’ı) izlediği yıkıcı yoldan geri dönmesi için çağrıda bulunmalı’’ denildi.

Türkiye’de yaklaşan seçimler nedeniyle ülkede siyasi tansiyonun giderek arttığı belirtirken, Erdoğan’ın partisi AKP’nin seçimden galip çıkması durumunda daha fazla baskıcı yönteme başvurmasından çekinildiğini yazdı. Siyasi süreçte bu tür büyük manipülasyonların çok ciddi hataları beraberinde getireceği konusunda uyaran NYT, ülkenin hırpalanmış, zayıflamış demokrasinin bu yolla elde edilen zaferle daha da bozulacağını savundu.

Erdoğan’ın arttan gücü ve Anayasa’yı değiştirerek başkanlık sistemi getirmeyi arzuladığı ileri sürülen yazıda, Anayasa değişikliğini en azından referanduma götürebilmek için seçimde Meclis’in 5’te 3 çoğunluğu olan 330 milletvekilini kazanması gerektiğine işaret edildi.

Makalede, Reuters haber ajansının AKP’nin oylarında düşme yaşandığına işaret eden haberine dikkat çekti.

Daha sonra yazıda, Erdoğan’ın Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yayınlanan Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idamı için attığı manşetten dolayı Erdoğan’ın Hürriyet gazetesinin suç işlediğine yönelik açıklamalardan bulunduğunu dile getirdi.

Today’s Zaman’da çıkan habere link verilerek Erdoğan’ın kendisinin de aynı cezaya çarptırılmak istendiğine dair açıklamada bulunduğu ifade edildi. NYT, ‘‘Erdoğan’da yüzde 52 oy oranı ile 2014 yılı Ağustos ayında seçildi. Bu itham yalnızca çarptırma değil aynı zamanda da absürd. Böyle bir çıkarıma tokat olan ise Türkiye’nin hala demokratik bir ülke olduğudur’’ denildi.

AKP destekçisi bir avukatın (Rahmi Kurt), savcılığa başvurarak Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmesi hakkında suç duyurusunda bulunduğu da yazıda yer verildi. Türkiye Gazeteciler Birliği’nin Hürriyet hakkında yapılan suç duyurusuna tepki gösterdiği hatırlatılarak, kurumun gazeteciliğin terörizmle bir tutulduğu, basın hürriyeti ve ifade özgürlüğüne yönelik darbe olduğu açıklamasına yer verildi.

ZAMAN VE HÜRRİYET’İN KAPATILMASINDAN KORKULUYOR

Hafta başında Ankara savcısının hükümete muhalif olan bazı medya organlarının susturulması talimatı verdiğine dikkat çekilen makalede, bu kurumların Fethullah Gülen Hocaefendi’ye yakın oldukları aktarıldı. Zaman Gazetesi Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın geçtiğimiz aralık ayında terör örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklandığı hatırlatılan başmakalede, ‘‘Bazı gazeteciler seçim öncesinde iki önemli bağımsız haber kaynağı olan Zaman ile Hürriyet’i hükümetin terörle mücadele kanununu kullanarak  kapatıp, malvarlıklarına el koymasından korkuyor.’’ dedi.

Türkiye’de yalnızca gazetecilerin değil işçi sendikalarının da genel seçimlerin güvenliğinden endişeli olduğunu ifade eden New York Times yazıişleri, AKP’nin seçimi kazanabilmek için devlet kurumlarını kullandığı ve seçim meydanlarında muhalifleri düşman diye gösterdiği yazıldı.

Makale, ‘‘Ülke daha önce de siyasi kamplaşmalar ile karşı karşıya kalmış olsa da, özellikle bu çok daha kötü, olağandışı karanlık ve korkunç görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin NATO’daki diğer müttefikleri Onu (Erdoğan’ı) izlediği yıkıcı yoldan geri dönmesi için çağrıda bulunmalı’’ diye bitiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.