Nüfus sayımına az süre kaldı ancak NJ’deki Türk toplumunun karşılaştığı bazı zorluklar devam ediyor

Nüfus sayımına az süre kaldı ancak NJ’deki Türk toplumunun karşılaştığı bazı zorluklar devam ediyor

2020 ABD nüfus sayımının başlamasına bir aydan az süre kaldı. Ancak New Jersey’deki Türk asıllı vatandaşların karşılaştığı bazı zorluklar etnik grubun sayımını zorlaştırabilir. 

Toplumun önde gelen insanlarına göre nüfus sayımına katılımda dil problemi ve bilgilerin paylaşımının güvenli olup olmaması gibi faktörler beraberinde bazı endişelere sebep oluyor. 

New Jersey’de yaşayan Türk-Amerikan toplum üyelerinden Birol Özkan, toplumun genel olarak nüfus sayımı ile ilgili çok bilgisi olmadığını ifade etti. Nüfus sayımı ile ilgili bilgilerin genelde İngilizce olduğuna dikkat çeken Özkan ‘Sayımla ilgili Türkçe kaynaklı materyal görmedik.’dedi. 

Sayımın Türkiye’de farklı bir şekilde yapıldığını belirten Özkan “İnsanlarda neden ben bu sayıma katılayım ki? Sorusu var. Çünkü birçok kişi sayımının getireceği avantajlardan çok haberdar değil.”şeklinde konuştu. Kişisel bilgilerin güvenliğine dikkat çeken Özkan “Kişisel verilerin özellikle göçmenlik ofisi ile paylaşılmaması garantisi verilmesi durumunda sayıma katılım çok daha yüksek olur. Bunun için insanların iyi ikna edilmesi lazım.”dedi. 

12 Mart 2020’den itibaren ABD Nüfus Sayım Bürosu, internet erişimi az olan bölgelerde evlere kağıt formlar gönderecek. Kağıt sayım formları yalnızca İspanyolca ve İngilizce olarak gönderilecek. 

Ancak insanlar sayım ile ilgili sorulara telefon üzerinden cevap vermek isterse birden fazla dil seçeneği ile karşılaşacak. Vatandaşlar internet ve telefon üzerinden İngilizce, İspanyolca, Çince, Vietnamca, Korece, Rusça, Arapça, Tagalogca, Lehçe, Fransızca, Haiti Creole, Portekizce ve Japonca da dahil olmak üzere 13 dilde hizmet alabilecek. 

“Türkçe’nin bu  dillerden biri olmaması hayal kırıklığı yaratıyor. Birçoğumuzun güvenilir olmayan kaynaklardan alacağı (nüfus sayımı) olumsuz ya da yanlış bilgilerle, toplum üyelerinin katılımının ikna edilmesini dahada zorlaştıracak. ”dedi.

KORKU VE GÜVENSİZLİK

ABD Yüksek Mahkemesi, Haziran ayında Trump yönetiminin 2020 nüfus sayımına vatandaşlık ile ilgili bir soru eklemesini engellemesine rağmen, hükümete güvensizlik ve mahremiyet konusundaki endişeler Türk toplumunda da yaşanıyor. 

Özkan, “Diğer tüm göçmen toplulukları gibi, sayımda çoğumuz da göçmenlik yaptırımı ve veri gizliliği ihlallerine ilişkin sorulara yanıt verme konusunda isteksizsiz.” dedi.

 New Jersey (Paterson) Çocukları İttifakı ve Savunucusu Derneği uzmanlarından Peter Chen, nüfus sayımı hakkında Zaman Amerika’nın sorularını cevapladı. Chen, Nüfus Sayım Bürosu tarafından toplanan kişisel bilgileri için  “kesinlikle gizlidir ve kimseyle paylaşılmaz”dedi. 

Türk-Amerikan toplum üyelerinin birçoğu “neden nüfus sayımına katılalım? Bunun bize ne gibi faydası var?” Şeklinde sorulara sahip. Chen bu sorulara verdiği cevapta sayıma katılmanın tüm topluluklar için önemli olduğuna dikkat çekerek “ Doğru bir sayım yapılmaması durumunda toplumlar okul ve yol gibi alanlarda yatırımları kaybedebilir. Ayrıca politik güçleri de eksik (kaybeder) olur. Sayım, ABD’de farklı etnik kökenlerden kaç kişinin ve nerede yaşadıklarını bulmak için de en iyi fırsattır.” ifadelerini kullandı. 

ABD Nüfus Sayım Dairesi tarafından toplanan kişisel bilgilerin ‘kesinlikle gizlidir’ diyen Chen bilgilerin göçmenlik ofisi başta olmak üzere hiçbir devlet kurumu ile paylaşılmadığına vurgu yaptı. 

 Chen açıklamasında “Toplanılan kişisel bilgiler hiçbir devlet kurumu ile paylaşılamaz. Nüfus Sayımı kişisel bilgilerini koruyan federal yasa, kişisel verileri paylaşan çalışanlar için 5 yıla kadar hapis cezası ve 250 bin dolar para cezasını kapsar. Kim isterse istesin büro hiçbir şekilde kişisel bilgileri paylaşamaz.”dedi. 

ABD’DEKİ TÜRK NÜFUSU ARTIŞI DEVAM EDİYOR

En son ABD nüfus sayımı verilerine göre, ABD’deki Türk nüfusu 2010’da 195 bin’den 2017’de 223 bin’e yükseldi. NJ’de yaklaşık 25 bin Türk bulunuyor. 
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’na göre  şu anda ABD’de yaklaşık 500 bin Türk’ün yaşadığı tahmin ediyor.

Özkan, “ Tarihte Türk Amerikalı toplumun gerçek sayısı tam olarak sayılmadı.” dedi. 

Özkan “Nüfus sayımı anketlerinin daha fazla Türk asıllı vatandaşını katılmaya teşvik edeceğine inanıyorum.”şeklinde konuştu.

 
Bu haber Montclair Eyalet Üniversitesi Kooperatif Medya Merkezi’nin “2020 Sayımı: New Jersey Medya Sayımları” projesinin bir parçası olarak yazıldı.